Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

БСП върви по пътя на СДС, смята той

Антон Кутев: Печалбите от Тотализатора са смешни, парите са отивали някъде

Трябва финансови проверки на НКЖИ и на Турски поток

Антон Кутев
Снимка: БГНЕС

"Това, което не направихме и аз очаквам сега да го направи новото правителство, е да доразровим оборите. Има поне още 5-6 места, на които трябва да се влезе бързо, за да стане ясно. ... Ако от мен зависеше, щях да вляза в НКЖИ (Национална компания „Железопътна инфраструктура“), където има огромни разходи, част от които са също с инхаус поръчки. Не казвам какво ще излезе, но сериозна проверка трябва да бъде направена. Сериозна проверка трябва да се направи и за 3,5 милиарда за т.нар. Турски поток. ... За мен имаше смущаващи неща, които видях в Тотализатора - трябва да влезе много сериозна финансова проверка, за да види как са изразходвани парите. Това, което съм видял, е, че печалбите през последните години са смешни, значи някъде са отивали парите. ... Изобщо не става дума за милионите на Васил Божков".

Това заяви пред БНР Антон Кутев, член на БСП и говорител на двата служебни кабинета на Стефан Янев.

Не можахме да стигнем до края в това, защото трябва съдебна реформа, призна той и добави:

"Убеден съм, че виновниците за АМ "Хемус" ще бъдат обявени и наказани и вече никой няма да си позволи да харчи милиарди по този престъпен начин".

Кутев изказа убеденост, че България вече не е същата:

"Това не е заслуга само на служебните правителства, а и на хората, които преди това протестираха, на целия обществен климат, който се създаде. Ние успяхме да докажем, че България може да се управлява и по друг начин и корупцията може да бъде ограничена".

Намираме се в ситуация, в която проблеми, които 20 или 30 години са били отлагани, са в момента на границата, когато няма как да не се решат - в едната или в другата посока, подчерта той.

За съжаление вървим по пътя на СДС, заяви Кутев в коментар за състоянието на БСП.

"За да може да си разчисти вътрешните проблеми в БСП, Корнелия Нинова систематично се опитва да махне всеки, който би могъл да я измести. Тя можеше да постигне много по-добри резултати на изборите и сега нейните министри нямаше да са 3 или 4, а да са 6 или 7", изтъкна той и изрази подозрение, че при избор на председател на БСП Нинова може "да си надпише гласовете" в нейна полза и ще се обяви за победител.

Той определи Нинова като раково образувание на партията, което я разяжда:  

"За съжаление не вижда съпротивителните сили на БСП, за да може да противодейства на това".

"Ще позволи ли правителството, част от което е БСП, България да стане привоенна територия? Това е ключов и изключително отговорен въпрос. ... Можем ли да си позволим да участваме във военни действия срещу Русия?", коментира още Антон Кутев. 

Интервюто на Снежана Иванова с Антон Кутев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.    

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.