Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Господинов: Трябва да сме подготвени за последствията от дистанционното обучение

Снимка: БГНЕС

„Трябва да помислим как децата да не се отчуждят съвсем от образованието, защото в момента виждаме, че много деца не искат да участват повече.“ Това каза пред БНР Иван Господинов, учител, председател на сдружение „Образование без раници”, представител глобалната образователна платформа Кан Академия за България.

Много дълго време не сме реформирали тази система, тя в момента дава много сериозни дефекти, смята Господинов.

В дистанционното обучение се губи не толкова част от материала, колкото „навързването“ му, а това пречи на учениците да надграждат, отбеляза той.

По думите му най-големият проблем на неученето е, когато един ученик изобщо не иска да чува или да каже нещо по даден предмет. Според Иван Господинов учителите трябва да имат чувствителност именно към темата защо учениците не учат.

Съвременните деца малко се дърпат от социалните мрежи в опит да намерят нещо по-интересно, което да не им губи времето, сподели свои наблюдения Господинов, който има преподавателски опит от 2014 г.

Пандемията може би ни научи, че техническите предизвикателства не са единствените, подчерта той.

„Трябва доста по-отрано да планираме образованието на децата. Може би в бъдеще ще сме подготвени вече за подобен тип кризи и ще знаем какви биха били последствията, ако едни деца бъдат отделени във форма на дистанционно обучение.“

С натрупването на много пропуски, ако не наваксат, ще има деца, които няма как да продължат да учат, допълни Господинов, според когото дори пълните отличници в момента „са изпуснали или можеха да учат повече, както всички деца, ако не бяха толкова много в дистанционно обучение“.

Иван Господинов предлага да се помисли дали на места не трябва да има по двама учители в класна стая, защото наваксването ще е много трудно.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна