Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газпром осъди препродажбата на газ и отрече да ограничава доставките за Европа

| обновено на 26.12.21 в 19:40
Сергей Куприянов
Снимка: Ройтерс

Руският енергиен гигант Газпром отхвърли обвиненията, че Москва ограничава доставките на газ за Европа и осъди препродажбата на газ от Германия за Полша.

"Всички обвинения срещу Русия и Газпром, че не доставяме достатъчно газ на европейския пазар, са абсолютно безпочвени, неприемливи и неверни“, каза говорителят на Газпром Сергей Куприянов късно снощи. Весела Владкова с още информация.

Говорителят на Газпром заяви, че компанията изпомпва синьо гориво според заявките на потребителите. "Германия и Франция не са поръчали допълнителни количества газ", заяви Куприянов, и нарече обратната продажба на газ от Германия за Полша на по-високи цени "не най-рационалното решение".

"Газпром е готов да доставя допълнителни обеми газ за Европа по дългосрочни договори и по-евтино в сравнение с препродажните цени", каза Сергей Куприянов в ефира на държавния телевизионен канал "Русия 1". Според говорителя всички проблеми в западноевропейските страни са създадени от самите тях.

Един от основните маршрути на руския природен газ за Европа - газопроводът "Ямал-Европа", работи вече шести ден в реверсивен режим, съобщава Ройтерс. Вместо за Германия, газът се връща от там за Полша в часови обем от 1 200 000 киловатчаса. От "Газпром" обясниха, че нямат поръчки от германските и френските си клиенти, а германската страна препродава евтиния газ на Полша и Украйна.

Западът от седмици обвинява Русия, че ограничава доставките на газ, за ​​да окаже натиск върху Европа на фона на напрежението около Украйна и за да форсира лицензирането на спорния газопровод „Северен поток 2“. Но германското енергийно министерство по-рано днес заяви пред Франс прес, Русия спазва дългосрочните договори за доставка и договорените количества газ пристигат в Германия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!