Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Лачева: Солидарни клубове трябва да има във всеки квартал

Борбата с неравенствата може да е по-успешна в общински имоти и с административни облекчения

Снимка: ФБ/„Храна, не война“

В навечерието на Коледа за пореден път е била атакувана солидарната къща на инициативата „Храна, не война“, която веднъж седмично предоставя храна на бездомни и нуждаещи се хора.

Набезите върху помещенията, в които работи солидарната инициатива, не са прецедент, обясни пред БНР Галина Лачева от „Храна, не война“.

„Имаме солидарна градина, където отглеждаме част от продуктите, които влагаме в редовната ни неделна солидарна кухня. Къщичката, която наехме, беше обрана преди няколко месеца. Много голям обир – бяха присвоени общият бойлер, чисто нов, дарен за инициативата, беше откраднат хладилник, калорифер, газов, който ни е изключително нужен сега, в студения зимен сезон, инструменти на доброволци, които помагат за ремонта на къщичката“, разказа Лачева.

По сигнала до полицията до момента няма развитие, освен многократното даване на едни и същи показания от засегнатите. Преди време поставили камери, но те били целенасочено унищожени.

„СОТ се опитахме до прокараме, но ни казаха главозамайваща сума, около 600 лева само за оборудване. СОТ ли да плащаме, наем ли да плащаме, сметки ли по-напред“, посочи Галина Лачева.

Според Лачева днес са нужни солидарни клубове за борба с неравенствата. По думите ѝ вместо да се плаща наем, подобна дейност би могла да се развива в общински имоти с административни облекчения.

„А не огромен бюрократичен товар, на който са подложени регистрираните НПО. СОТ би могъл да се предлага на преференциални цени, по същия начин за интернет, електричество, вода – това може да освободи повече средства за грижа за хората в нужда.“

„Вместо общността да ни подритва, би следвало солидарни клубове като нашия да се самоорганизират във всеки един квартал, във всяко населено място и да се подкрепят активно от загрижената общественост по подобие на читалищата през Възраждането“, коментира тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимки: Фейсбук - „Храна, не война“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени