Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пианистът Мартин Иванов дебютира в Музикферайн - Виена

Мартин Иванов дебютира в Музикферайн - Виена

На 19 декември, дни след приключването на четвъртия национален локдаун в Австрия, в музикалния афиш на Виена се открои събитие с българско участие. Младият, талантлив и виртуозен пианист Мартин Иванов направи своя успешен дебют в Златната зала на Музикферайн, изпълнявайки Концерт за пиано и оркестър в сол минор, опус 33 от Антонин Дворжак. Партнира му Оркестърът към Дружеството на приятелите на музиката във Виена с диригент Роберт Целзер, а в първа част на програмата прозвучаха увертюра към операта “Медея“  от Луиджи Керубини и оркестровата сюита “Пер Гинт“ от Едвард Григ.  

Концертната програма, подбрана с вкус, изпълнена емоционално и с отношение към детайла, се превърна в естетическо преживяване за слушателите. Интересна е историята на създаването на оркестровата формация – това  е най-старият оркестър във Виена, чийто състав е сформиран не от професионални инструменталисти, а от любители музиканти. Основан е през 1859 г. от известното Дружество на приятелите на музиката във Виена. През годините репертоарът на Orchesterverein der Gesellschaft der Musikfreunde in Wien обхваща творби от Бах, Бетовен, Брамс, Малер, Шостакович, Гершуин, както и съвременни композитори. Оркестърът е имал съвместни изяви с пианистите Алфред Брендел и Мицуко Учида, с трио Алтенберг - Виена и др., а от 1994 г. негов постоянен диригент е Роберт Целзер, който допринася за високото ниво на музициране на тази формация. 

В интервю за слушателите на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" маестро Целзер представя оркестъра и концепцията за техния последен концерт:
“Нашите оркестранти са отдадени на изкуството  любители - музиканти, които в ежедневието упражняват широка палитра от представителни професии: учители, лекари, юристи, фармацефти и мн. др. Репетираме всеки вторник вечерта, а когато ни предстоят важни изяви - и допълнително в събота. Възрастовите граници за членовете на оркестъра варират от 18 до 85-годишна възраст, като преобладават жените. Ядрото на оркестровата формация е около 40-45 човека, но периодично  се присъединяват и колеги музиканти, както и студенти от други държави, които специализират в Австрия по програмата “Еразъм“.  За концерта на 19 декември поканих като солист Мартин Иванов по препоръка на директора на австрийската звукозаписната компания “Gramola“, с която той има успешни съвместни проекти. Предложих да включим в програмата Концерта за пиано от Дворжак, защото е изключително рядко изпълнявано произведение. Необяснимо за мен като факт, защото творбата е прекрасна.  Може би най-известният запис на този концерт е в интерпретацията на Святослав Рихтер и под диригентството на Карлос Клайбер. Репетиционният процес с Мартин Иванов и оркестъра премина добре, на концерта всички бяха концентрирани и доволни от резулатата. Смятам, че в кариерата на Мартин Иванов този дебют на сцената в Златната зала на Музикферайн е прекрасно преживяване.“

Българският пианист Мартин Иванов, който от 2009 г. живее в Австрия, има успешна международна солистична кариера. Сред впечатляващите концертни проекти на младия виртуоз във Виена за изминалите години се откроява неговият солов рецитал в известния музикален салон на Bank Austria през ноември 2019 г., на който в рамките само на една концертна вечер той изпълни за първи път в Австрия всички 19 унгарски рапсодии от Ференц Лист. Запис на целия цикъл бе издаден в последствие като албум от реномираната австрийска звукозаписна фирма “Gramola“. Началото на световната пандемия и временно отложените концертни изяви не са повод за демотивация на младия пианист, а стимул да реализира своя отдавнашна мечта и поредна иновативна идея в своята кариера – откриване на собствено звукозаписно студио.

След своя успешен дебют на концертния подиум в Златната зала на Музикаферайн на 19 декември 2021 г. талантливият пианист Мартин Иванов сподели за слушателите на предаването "Алегро виваче" размисли за емоцията да музицира на тази престижна сцена, за актуални творчески проекти и интересни нови възможности за изява в ситуацията на тежка продължителна пандемия.

Чуйте интервюто с Мартин Иванов в звуковия файл.

  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна