Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не е започнало ваксинирането на деца в Ямбол

Ваксина
Снимка: Областна администрация - Русе

Ваксинирането на деца от 5 до 11 години срещу ковид в Ямболска област все още не е започнало. До момента родителите само на 4 деца са поискали децата им да бъдат имунизирани.

В три лечебни заведения могат да се поставят педиатрични ваксини в областта. В Ямбол заявки се приемат в областната болница „Св. Пантелеймон” и медицински център „Бербатов”, а в Елхово в общинската  многопрофилна болница, уточни директорът на РЗИ Ямбол д-р Радостина Калчева. За да не се стига до разхищаването на ваксина, до края на годината няма да се отваря флакон, подчерта Калчева.

Поне девет деца е добре да съберем, така че да отворим един флакон и ако е необходимо ще обединим децата и в един от тези ваксинационни пунктове ще ги имунизираме.

До момента в региона са ваксинирани около 26 процента от населението, допълни Калчева.

През последните дни заболеваемостта бележи значителен спад и в момента е 178 на 100 хил. души население и Ямболска област вече е изцяло в оранжевата зона.

Ако се запази такава тенденция за заболяемост след Нова година, учениците ще могат да се върнат на училище без да бъдат тествани, допълни Калчева.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени