Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: САЩ и съюзниците им ще отговорят решително, ако Русия започне инвазия в Украйна

Джо Байдън и Володимир Зенески
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и съюзниците им ще отговорят решително, ако Русия започне инвазия в Украйна. Това е заявил американският президент Джо Байдън в телефонен разговор с украинския държавен глава Володимир Зеленски, съобщи Белият дом, предаде Ройтерс.

Разговорът им се случва два дни, след като Байдън проведе втори разговор само в рамките на месец с руския президент Владимир Путин на фона на напрежението между Киев и Москва. По границата между Украйна и Русия са разположени около 100 хиляди руски войници, припомня Ройтерс.

В "Туитър" Зеленски написа, че това е бил първият му разговор с чуждестранен лидер през новата година и това показва специалните отношения с Вашингтон. Оценяваме непоколебимата подкрепа за Украйна, подчерта Зеленски в социалната мрежа и допълни, че е обсъдил с американския държавен глава и опазването на мира в Европа. Байдън освен това е изразил подкрепата на Вашингтон за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Байдън и Зеленски са обсъдили също предстоящата серия от дипломатически срещи в търсене на разрешаване на кризата. Предстои представители на Съединените щати и Русия да се срещнат в Женева на 9 и 10 януари, а след това ще има заседание на Съвета Русия-НАТО, както и среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

По-рано американският държавен глава заяви, че категорично е обяснил на руския президент Владимир Путин, че е важно Москва да предприеме стъпки за деескалация преди срещите. В същото време Путин е обявил, че налагането на санкции на страната му може да доведе до категоричен разрив в отношенията между Русия и Запада.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени