Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единственият действащ договор за строеж на детска болница е в карето на Александровска

Инж. Иван Алексиев: Чакаме от МРРБ ПУП за строителство на детската болница

Иван Алексиев
Снимка: Личен архив

Действащият подробен устройствен план на столицата не предвижда строителство на лечебно заведение за болнична помощ на и около територията на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД.

Това отговориха за БНР от Министерство на здравеопазването след запитване по Закона за достъп до обществена информация във връзка с обявеното от края на миналата година сливане на болница „Лозенец“ със СБАЛДБ „Иван Митев“ и обявеното намерение за строеж на детска болница на територията на болница „Лозенец“ от бившия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

От отговора на МЗ става ясно, че няма разрешение и договор за строеж на лечебно заведение за болнична помощ в Южния парк, на и около територията на МБАЛ „Лозенец ЕАД.

От здравното ведомство уточняват по въпроса кой е действащият договор в момента за строителство на детска болница, че това е подписаният на 2 април 2020 година в резултат на проведена процедура за възлагане на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки с предмет: „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница“ между министъра на здравеопазването и ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ.

Общата стойност на договора е 77 839 442,89 лв. без ДДС или 93 407 331,47 лв. с включен ДДС. Съгласно приложение № 1 към Договор разгънатата застроена площ на Националната многопрофилна детска болница е 47 156,00 кв. м.

Със Споразумение № РД-11-489/01.10.2020 г. за заместване на страна по Договор за инженеринг № РД-11-135/02.04.2020 г., подписано между Министерството на здравеопазването, в качеството му на възложител, „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД, в качеството му на правоприемен възложител, и ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“, в качеството му на изпълнител, всички права и задължения по Договор за инженеринг № РД-11-135/02.04.2020 г. са прехвърлени от Министерството на здравеопазването на „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД със съгласието на трите страни.

На 09.10.2020 г. „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД е извършила авансово плащане на изпълнителя в уговорения в Договор за инженеринг, а именно 7 677 777,70 лв. без ДДС или 9 213333,24 лв. с включен ДДС.

Национална детска болница проект

„Договорът за строеж на НДБ, който е на пряка отговорност към нас, заради политическите турбуленции, се забави с повече от година и половина“, коментира за БНР изпълнителният директор на Здравната инвестиционна компания инж. Иван Алексиев.
„След решението за сливане на Педиатрията и болница „Лозенец“, както и поради това, че бившият министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров още през юли месец миналата година ми взе пълномощното, на практика ние бяхме възпрепятствани да правим каквото и да било.

Хубавото е, че още в началото на своето встъпване в длъжност, проф. Асена Сербезова ни извика целия Съвет на директорите, така че тя вече е запозната и изцяло подкрепя проекта“, допълни инж. Алексиев.

По думите на експерта от тук насетне първоначално сключеният договор има възможност да бъде изпълнен. Въпреки затрудненията, междувременно са проведени тръжни процедури по ЗОП и е избран строителен надзор, избран е инвеститорски контрол, има четири варианта на идейни проекти, теренът е съгласуван с всички засегнати институции, както и има протокол за съгласувани съвместни действия с всички лечебни заведения около и на терена на бъдещата детска болница в карето на Александровска.

Така че, са налице всички съгласувателните процедури с имащите интерес дружества и болници относно бъдещото строителство.

На ниво строителство е подготвена строителната площадка, като са съгласувани вход, изход, план по безопасност и здраве, трасета за строителните отпадъци, захранване, ток, вода, има две конструктивни обследвания.

Това, което остана е да получим разрешение за строеж от МРРБ и одобряване на проектната документация. Нашата надежда е да няма спънки вече, а да влезем в работен диалог. Вече не се изискват санкции от МС", заяви още инж. Алексиев. 

"От МРРБ очакваме да получим допускане да изменим действащия в момента  застроителен план, така че бъде нанесена съществуваща сграда, защото тя съществува и в кадастъра и като актив в балансовите сметки на МЗ.

Очаквам след като завършим идейния проект, той бъде предоставен за обществено обсъждане в рамките на два месеца. Тогава отново ще може всички специалисти в областта на детското здравеопазване да си кажат своето мнение.

В момента заданието е така направено, че са попитани най-добрите специалисти от различните педиатрични клиники у нас какво им е необходимо. Всичко това сега ще влезе в идейния проект след общественото обсъждане.

С оглед на цялостното забавяне, срокът за строеж на болницата си остава три години и половина, като тя трябваше да бъде завършена през 2024 година, а сега ще може да бъде завършена 2025 година", уточни инж. Иван Алексиев пред БНР.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени