Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Към средата на годината петролът и природният газ ще стабилизират цените си

Румен Гълъбинов
Снимка: БНР - архив

"От 2021 година до досега в ЕС цената на природния газ се увеличи три пъти и половина средно, а в международен мащаб увеличението е над 8 пъти", каза в "Преди всички" Румен Гълъбинов, икономист и финансист, бивш зам.-председател на Комисията по финансов надзор.

"За същия период петролът също си повиши два пъти цената.

Окуражителните прогнози са, че към средата на тази година и петролът, и природният газ ще стабилизират цените си. Това ще спомогне за спад на инфлацията, така че за можем да се възстановим по-видимо като икономика.

И ръстът на БВП да изпревари ръста на инфлацията, защото сега е обратното", поясни още икономистът.

Инфлацията в края на ноември 2021 беше 7,3 на сто, сега очакваме данните за цялата година, вероятно ще е около 8 на сто, а ръстът на БВП е 4,5 %, като вероятно да се вдигне до 5%. И от средата на годината се надявам, по-осезаемо да се възвърне тази тенденция", заяви Румен Гълъбинов.

По думите му мораториумът трябва да бъде само за около месец, а след това да се разработи план за подпомагане и на индустриалните потребители, а също и на битовите потребители.

"ЕК препоръчва на държавите оглеждане на целия електроенергиен пазар като процедури, като правила, начин за износ на електроенергия. Другото направление са компенсаторните мерки - в какъв размер държавите да започнат да компенсират бизнес потребителите и домакинствата, като се дефинират "енергийно бедните", посочи още икономистът.

Друго направление е в посока на данъчни промени - наполовина по-ниско ДДС за електроенергията за шест месеца, това също беше обсъждано в ЕК.

Още по темата в звуковия фактор.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.