Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Нина Дюлгерова

Конференцията на Тръмп показва, че с избора на Байдън се отвори Кутията на Пандора

Тръмп анулира пресконференцията за 6 януари

| обновено на 06.01.22 в 08:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че анулира пресконференцията, която бе предвидил за 6 януари във Флорида, когато се падаше годишнината от щурма на негови привърженици на сградата на американския Конгрес. Той увери, че ще говори на 15 януари по време на митинг в Аризона.

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Нина Дюлгерова.

Проф. Нина Дюлгерова

“В съвременния свят всичко, което се коментира, започва и завърша в САЩ. Те са с претенция да бъдат суперсилата.

В последните няколко месеца всичко, свързано с ескалация на напрежение в Черноморския регион, минаваше през призмата на войнствена реторика, на някакви срещи в различен формат на експерти, на министри, на правителства.  Всичко вървеше под знака на стратегическия враг. Всичко се опитваше да бъде вкарано в познатото русло, евентуална агресия от страна на врага – Русия.

Във вътрешнополитически план конференцията на Доналд Тръмп е поредното доказателство, че с избора на Байдън за президент в края на 2020-а година, на практика се отвори Кутията на Пандора в САЩ.

Защото се оказа, че там нещата не се регулират, не са под контрол, а те ескалират в много вектори, в които се поставят под въпрос самият съюз.

Излезе информация, че Конгресът не е подкрепил икономическите и социалните искания на Байдън по отношение на намаляване на икономическото напрежение в САЩ за населението, което търпи невероятно големи загуби и в икономически, и в социален план. Там сегрегацията също се засилва.

Подозирам, че 2022-ра година в САЩ ще наблюдаваме много интересни процеси, които ще бъдат все повече обвързани с екзистенциалния проблем на САЩ. Какво могат да направят те и могат ли да продължат да съществуват в този формат и тази конфигурация, за да бъдат гаранция за това, което винаги са настоявали, че са."

Чуйте проф. Нина Дюлгерова в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна