Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгаргаз" да започне да си търси неустойки

Христо Казанджиев: ГЕРБ структурира проекта за интерконектора извън контрола на държавата

Необходим е независим одит от ДАНС, за да се определят стъпките за ускоряване на проекта

Христо Казанджиев
Снимка: Иван Русланов

"Правителствата на ГЕРБ структурираха проекта за газовата връзка с Гърция извън контрола на държавата".

Това заяви пред БНР енергийният експерт Христо Казанджиев и цитира депутата от ДПС Рамадан Аталай, според когото, ако е била структурирана като системна връзка, интерконекторът щеше вече да е готов:

"Но той беше структуриран като търговски проект, в който участва България с 50%, а останалите са извън нейния контрол и поради тази причина контролът на държавата е минимален. Това, в допълнение с определени стъпки за запразване на позициите на "Газпром" в България, повлияха негативно за изграждането на тази газова връзка".

По думите му интересът е главно на България, но той не се е реализирал, защото "поредица от правителства, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и БЕХ работят срещу интересите на страната и работят като дъщерни компании на "Газпром":

"Имаме сериозно основание да смятаме, че има нерегламентирани практики за въздействие върху ръководни кадри от "Булгаргаз", от "Булгартрансгаз" и от БЕХ, това е в сферата на предположенията, но резултатите са показателни". 

Според експерта е важно да се наложат правила за работа в компаниите към БЕХ:

"Онова, което трябва да се направи, е не да се сменя изпълнителният директор на смесената компания, защото това е изключително трудно и неефективно, защото той изпълнява определени разпореждания на управляващите органи. Трябва незабавно "Булгаргаз" да предяви изисквания към компанията, както беше обявено има сключен договор между смесената компания и "Булгаргаз" за доставки на природен газ, и "Булгаргаз" да започне да си търси неустойки за неизпълнение на договора. ... Да претендира неустойки и погасяване на последствия и посрещане на задължения от страна на смесената компания".  

Той подчерта, че големият проблем е, че през 2017 година правителството на Бойко Борисов е предоставило освобождаване от отговорност поради наличие на форсмажорни обстоятелства на смесената компания:

"Забележете, че във времето, когато започва изграждането на "Турски поток", смесената компания претендира за възникването на форсмажорни обстоятелства, свързани с реализацията на проекта (за газовата връзка с Гърция - б.р.), когато и започва това отлагане на изграждането му".  

Казанджиев обобщи, че е необходим независим одит от ДАНС, за да се определи какви трябва да са стъпките за ускоряване на проекта за интерконектора с Гърция.

Интервюто на Снежана Иванова с Христо Казанджиев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна