Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ана Пройкова: Не дръжте рутера в стаята, в която седите или спите

Снимка: Pixabay

„Петото поколение мобилни стандарти отива в т. нар. по-високочестотен спектър, който винаги е причинявал страхове, защото навлиза в областта на радиационните излъчвания. Но това са нейонизиращи лъчения все още – 5G.“ Това каза пред БНР проф. Ана Пройкова, физик в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, доктор на науките, участник в група в Европейския стратегически форум за изследователски инфраструктури на Европейската комисия.

„Хората имат право да се страхуват, но не страхът да ги парализира, а да ги направи любопитни към онова, което ги притеснява“, коментира проф. Пройкова. По думите ѝ четвъртото поколение не е много далече в честотния спектър от петото.

Любим уред на много хора е микровълновата печка. Нейното излъчване е в спектъра, в който се поставят 5G-тата, уточни тя.

Скенерите на летищата например също са в 30-гигахерцовия диапазон, който е в областта на петата генерация мобилни стандарти. Затова на редица места хората с определени заболявания минават през ръчна проверка.

Един от страховете на хората е дали честотните спектри не влияят върху репродуктивната им способност, отбеляза още Ана Пройкова.

„Това е много тънка, деликатна тема. Това, което е особеното на новите технологии, е, че те толкова бързо се развиват, че ние не успяваме да ги проверим като функции на времето. Ако в рамките на 1 година не сме успели да открием никаква корелация между определена честота, която се излъчва от дадено устройство и някои състояния, може да се окаже, че след 20 години, има такива случаи, има такива съмнения, че тези честоти биха могли да са били причина.“

Мобилните телефони и потенциалната им вреда са изучавани почти 20 години, допълни проф. Пройкова.

„Беше установено, че старата технология на късните 80-те-90-те години е твърде мощна. Навремето – 80-те-90-те години, ние имаме вкъщи запазени стари апарати, те са 1000 пъти по-мощни, отколкото са съвременните апарати.“

Не си дръжте рутера в стаята, в която седите, съветва специалистът.

„Рутерът си е активно излъчвателно устройство. Не ви съветвам да спите с него. Моят съвет е, особено ако има и деца, не дръжте рутера при децата.“

За целта, за да се минимизира въздействието на активните устройства, пространството може да се окабели.

Относно петото поколение клетъчни стандарти за мобилни технологии и полетната безопасност Ана Пройкова посочи, че самолетните производители са предложили на летателните машини да се поставят специфични филтри.

„Тези филтри изисква време, за да бъдат монтирани върху всички самолети, които в момента се чувстват застрашени, тъй като минават в голяма близост с клетките, които осигуряват пето поколение мобилни технологии.“

В момента у нас има 75 града, в които това поколение мобилни услуги се реализира, уточни тя.

Високочестотните електромагнитни излъчвания формират цяла нова област в медицината, обобщи проф. Ана Пройкова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна