Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Приказки на народите“ – диамант, създаден от Борис Акунин

Приказките са най-приятният начин да научим кое е ценното в живота. Чрез тях се впускаме в мечти, жадуваме чудо и вярваме в доброто. Затова когато майстор, ненадминат в литературните алюзии и завоалираната житейска мъдрост, напише книга с авторски приказки, ние, читателите, получаваме възможност да погледнем на добре познатия ни свят на фантазията по нов начин.

„Приказки на народите“ от Борис Акунин следва класическите образци в жанра, но в същото време напълно разчупва формите. В книгата девет истории ни отвеждат в стари времена, а говорят за съвременните проблеми и отношения между хората. Посредством дракони, джинове, феи, една различна Баба Яга и тотално преобърната история за Синята брада руският писател прави забавни, но и много верни наблюдения от сферата на народопсихологията и представя иносказателно важна житейска философия.

Като един истински интелектуалец, който се забавлява, докато пише, Акунин предава своята мъдрост, натрупана през годините, по един лек, весел, но не и несериозен начин. В книгата му се срещат препратки както към познати и обичани приказки, така и към популярни литературни произведения. С нея авторът цели да провокира порасналите деца с чувство за хумор, които искат да си припомнят детството, но и да променят нечистото в настоящето.

Приказките, разказани в книгата, са тъжни и весели, страшни и смешни, но най-вече мъдри. 

„Всяка приказка е един бисер, един диамант, който се шлифова в продължение на векове, докато се разказва и преразказва от различни разказвачи в различно време. Фасетките се увеличават все повече и повече. Една нова фасетка създава Борис Акунин в тези приказки. Нова шлифовка на добре познат и негубещ стойността си диамант“, казва редакторката на „Приказки на народите“ Боряна Джанабетска.

С тази книга Борис Акунин създава своя собствена приказна страна, различна от всички останали. Страна, която събужда детските възприятия за света и води малки и големи към въпросите, които чакат своето време. Например как трябва да постъпи един мъдър владетел, за да направи своите поданици щастливи – вечният въпрос, който авторът обича да повдига в творбите си.

За да научите отговора му, ще трябва да прочетете „Приказки на народите“. А за да разберете повече за книгата, пуснете си звуковия файл.

Снимка – изд. Еднорог
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!