Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Цолов: Искам да съм първият българин във Формула 1

Никола Цолов с Фернандо Алонсо в Дубай
Снимка: Личен архив

България има изключителен талант в моторните спортове. Това е Никола Цолов. През 2021 година 15-eт годишният ни пилот впечатли с изявите си не кой да е, а легендата от Формула 1 Фернандо Алонсо. Двамата участваха заедно в 24-во състезание в Дубай. За Коледа и Нова година Никола се прибра в България. Кръстина Иванова използва възможността и се срещна с него.

„Мисля, че съм готов за сезона. Покрай Коледа и Нова година си починах повече от обикновено. Отдавна не се бях прибирал в България и сега се заредих с енергия. Имах възможността да се видя с приятелите си. Те следят всичко, абсолютно всичко, което става с мен, а това не го очаквах въобще“, сподели специално за БНР талантливият ни пилот.
От две години Никола се състезава за испанския отбор от Овиедо, откъдето е родом Алонсо. Компанията производител на испанеца снабдява картинг отбора с шасита. През 2021 година  българинът записа четвърто място в европейския шампионат, пето място на световното първенство, завърши на втора позиция на последното състезание от световните картинг серии в Адрия. 

„Ако се върна година назад мисля, че нещата се случиха много по – добре отколкото очаквах. Много съм щастлив за това. Тези успехи ме мотивират за работя повече за да постигна мечтата си. Мисля, че в началото на годината трябваше да съм малко по-търпелив. Исках да спечеля на всяка цена, но това нямаше как да стане. Тази моя прибързаност доведе до много инциденти. Мислех си, че е само лош късмет, но това не беше вярно. С повечето състезания и с натрупания в тях опит дойде и спокойствието. Осъзнах, че по време на състезанията винаги трябва да си много спокоен. Трябва да съм фокусиран през цялото време в карането. Трябва да използвам много ума си. Едно от най-трудните състезания през 2021 за мен беше световното. Времето беше много променливо. Имах лош късмет с гумите. Беше много трудно да наваксам изгубеното за да може във финала да завърша 5-ти. В Италия, в едно от състезанията за европейското, нямах големи очаквания, но пък успях да спечеля поупозишън и завърших втори. Бях доста изненадан"


Българинът споделя още, че няма любима писта.

„Всички писти ми харесват. Всички те са различни- имат хубави и лоши страни. По-големите писти са с повече място за изпреварване и за битки. Те ми харесват много. В картинга много ми харесва адреналина, както и скоростта и това как минавам много близко до останалите пилоти, когато се изпреварваме. Не изпитвам страх от нещо, но в тези състезания конкуренцията е много силна и победата никога не идва лесно“

Според Никола поканата на Фернадо Алонсо да карат заедно в Дубай е резултат от отличното му представяне през годината, а вниманието, което испанеца му обръща, променя живота му. 

„За мен бе голяма чест да карам  в 24-часовото състезание в отбора на Алонсо. Чувството беше нереално. Никога не съм си представял, че такова нещо ще ми се случи и то толкова скоро в моята кариера. Очаквал съм да постигна големи неща, но не толкова рано. Това беше голяма изненада за мен. Опитах се да науча възможно най-много от него. Най-ценният му съвет към мен бе да се адаптирам към условията, независимо дали картът е добър или лош. Също така, той никога не отива на състезания, за да бъде втори или трети. Победата е единствената възможност“


Професионалният картинг, в който Цолов кара през миналата година, е една от многобройните стъпки на младите пилоти към Формула сериите.

„Мечтата ми е да стана първият българин във Формула 1. Работя много за да я постигна. Следващият сезон ще карам във Формула 4 – испански шампионат. Подготовката за сезона започва следващата седмица. Календарът ще включва 7 състезания – пет в Испания, едно в Португалия и едно в Белгия. Ще бъде много оспорвано. Трябва да уча бързо, за да постигам добри резултати“

На 14 януари Никола Цолов заминава за Валенсия, където ще направи първите си два теста за новия сезон.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна