Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Йорданов, "Биволъ": Има обществено недоволство, което се канализира срещу зеления сертификат

Снимка: БГНЕС

"Ставащото пред Народното събрание е симптоматично и прави разрез на дълбоки проблеми, които тлеят в българското общество. Радикализирането на протестите показва, че имаме тлеещи възпалителни процеси в обществото или просто, че има дълбоко разочарование. Фактът, че това се случва толкова скоро, за мен е тревожно. ... Аз го разчитам като едно недоволство - бунт, който в момента се канализира срещу зеления сертификат". 

Това каза пред БНР журналистът Асен Йорданов от сайта "Биволъ".

По думите му до обществено недоволство се стига заради разрушаването на моделите на действие на обществените структури, след като започна пандемията от Covid-19, според него това в момента се използва, за да се нагнетява обществено напрежение:

"То не може да става изкуствено, трябва да тлее недоволството. Трябва да посочиш някакъв враг на хората, срещу който да се изправят и за което да протестират. Когато това напрежение съществува и запалиш фитила, тогава вече можеш да манипулираш тълпата. Да обърнем внимание на това, че в обществото продължава да зреят процеси на напрежение, дори след избора на нов парламент и ново правителство".

Журналистът прогнозира, че в следващите месеци ще се натрупат и социални фактори, които ще доведат до нарастване на това напрежение.

Той подчерта, че при всички протести досега е имало провокатори, но те не могат да организират критична маса, която да излезе на улицата:

"Не може само с провокатори да направиш протест, те се пускат вътре за мая и това никак не е добре, защото може да дискредитира всеки един протест и всяка кауза".

Йорданов изтъкна, че това, че партията "Възраждане", която беше на ръба дали ще влезе в парламента, "може да организира едно такова мероприятие, показва, че става въпрос за процеси, които трябва да се изследват в дълбочина":

"В София "Възраждане" нямат почти никакво влияние. Ако организираш автобуси от цяла България и напълниш улиците в т.нар. триъгълник на властта, това означава, че имаш ресурс и можеш да го направиш. Само с пари, само с ресурс - няма как, явно има обществено недоволство, за да могат да се съберат хора, то се усеща". 

Асен Йорданов сподели, че е получил информация от структури на МВР за сигнал с неговото име, свързан със заплаха за живота му:

"Питаха ме дали имам тревожни индикации, аз отрекох. Това се случи паралелно със сигнала за заплаха, който е получил колегата Атанас Чобанов".  

Интервюто на Снежана Иванова с Асен Йорданов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени