Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Б. Османи: Планираме съвместно заседание на правителствата на България и РСМ

Буяр Османи
Снимка: БГНЕС

България и Република Северна Македония планират за 25 януари съвместно заседание на двете правителства. Това заяви днес в социалните мрежи външният министър на РСМ Буяр Османи, цитиран от БГНЕС.

Той влезе в полемика с вицепремиера по европейски въпроси Никола Димитров, който го обвини, че държи да преговаря с България на всяка цена.

Преговорите на техническо ниво се водят от работни групи, в които участват опитни дипломати от Министерството на външните работи, написа Османи.

Това се отнася не само за текущите разговори за преодоляване на откритите въпроси с Република България, но и за установената практика, приложена при изготвянето на Преспанското споразумение, за чийто успех заслугата е обща, подчерта външният министър.

Османи заяви, че неговата лична позиция като министър и като човек е в пълно съответствие с позицията на държавата:

„Пред нас има нов политически импулс, създаден чрез новите мандати на правителствата в двете държави. Гражданите очакват да използваме тази нова политическа инициатива за укрепване на доверието между двете правителства и между двете страни”.

Резултатът от тази дейност е вече договореното посещение на правителствена делегация, водена от министър-председателя Петков в Скопие. Работи се и за провеждане на съвместно заседание на двете правителства на 25 януари, посочи македонският външен министър.

„Посоката и силата на новата инерция в отношенията между двете страни ще зависи от успеха на тези посещения и затова смятам всички дейности, които застрашават този успех, за непродуктивни и несправедливи“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени