Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович отново ще бъде задържан в Австралия след анулиране на визата му

| обновено на 14.01.22 в 14:44
Джокович на днешната тренировка на "Род Лейвър Арина".
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австралийските власти имат право да задържат Новак Джокович в събота сутринта, реши съдът, пред който световният №1 в тениса обжалва анулирането на визата си и съответно депортирането от страна, предаде Ройтерс.

На извънредно съдебно изслушване днес съдията удовлетвори искането на адвокат на правителството и постанови сърбинът да бъде задържан в 8 ч. местно време на 15 януари (23 часа българско време в петък), когато трябва да даде показания пред имиграционните власти. 

Изключение от условията на задържане ще се прави за онлайн включване в изслушвания от офиси на неговите адвокати, като на същия етаж ще бъдат разположени служители на Граничните сили, заяви адвокат Стивън Лойд, цитиран от АФП.

Адвокатите на двете страни постигнаха съгласие Джокович да бъде отведен в център за задържане, чието местоположение да се пази в тайна, за да бъде избегнат „медиен цирк“, предаде Би Би Си. Това трябва да стане най-късно до събота сутринта.

Съдията Антъни Кели постанови още случаят с визата на тенисиста да се гледа в друг австралийски федерален съд. Правителството се е съгласило да не депортира сърбина до приключване на случая в съда.

Адвокатът на тенисиста Никълъс Ууд заяви на изслушването, че визата на Джокович е анулирана с мотива, че присъствието му в страната може да разпали настроения срещу ваксините, а не защото представлява здравна заплаха, тъй като не е имунизиран срещу Covid-19. Той каза още, че това решение е „напълно ирационално“.

По-рано днес министърът на имиграцията на Австралия Алекс Хоук използва правото си да анулира входната виза на световния №1 в тениса Новак Джокович.

"Днес упражних правомощията си съгласно раздел 133C(3) от Закона за миграцията да анулирам визата, притежавана от г-н Новак Джокович от съображения за здравето и добрия ред, базирайки се, че това беше в обществен интерес", каза Хоук.

"При вземането на това решение внимателно обмислих информацията, предоставена ми от Министерството на вътрешните работи, австралийските гранични сили и г-н Джокович. Адвокатите на спортиста посочиха, че ще обжалват решението, което може да доведе до забрана на Джокович да пътува до Австралия за три години", посочи още той.

Ако съдът потвърди решението за анулиране на визата, деветкратният победител от Откритото първенство на Австралия Джокович няма да може да защитава титлата си на започващия в понеделник турнир от Големия шлем в Мелбърн.

Сръбският тенисист пристигна в Австралия на 5 януари, след като получи медицинско разрешение за участие на Australian Open, въпреки че не е ваксиниран против коронавирус. При пристигането му обаче визата му беше анулирана, а той - задържан в хотел за имигранти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!