Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на „Д-р Шребер“ – втора част от поредицата „Катарзис“

Снимка: архив на Елица Йовчева

Предстои премиерата на втората част на театралния минисериал „Катарзис“, който разглежда психоанализата на Фройд. Представлението е наречено – „Д-р Шребер“ и е по идея на режисьора Елица Йовчева и има за цел в различни поредици да представи теорията на психоанализата. Първата част на театралния сериал бе представена премиерно миналата година – „Г-ца Анна“. За връзката към втората част от представлението, израните средства и сюжетът на представлението „Д-р Шребер“. Повече за него ще разкаже режисьорът Елица Йовчева:

„Сюжетът разказва историята на Даниел Пол Шребер, действителна личност от миналия век. Ден преди да встъпи в длъжност, д-р Шребер е изпратен на консултация за психичното му здраве при аналитик. Тази процедура трябва да мине бързо и лесно, но той открива слаби места и точки в поведението на д-р Шребер. Това се превръща от един рутинен диалог в напрегнат сеанс, с неочакван край. Така се разбира тайната на д-р Шребер. Стъпвайки на действителни събития, искаме да видим къде сме ние, съвременните млади хора. Тук се залага на идеята за нашата същност пред обществото и тази същност, която крием –страховете, мечтите. Занимаваме се с темата на възпитанието, как начинът, по който сме възпитани, ни определя тук и сега, предразсъдъците и с това до каква степен е редно да се рови в личния живот. Шопен в представлението носи символа за една колективна памет.“

„Катарзис“ разказва за някои от най-известните случаи на Зигмунд Фройд. Първото представление от поредицата – „Г-ца Анна“ беше премиерно представено в Националния студентски дом, а сюжетът му се базира на историята на случая „Г-ца Анна“ на Йозеф Бройер, лекции на Зигмунд Фройд, както и на реални ситуации. В главната роля е актрисата Александра Майдавска, която изгражда многопластов образ със своята пластика, жестове, мимика, тембър и интонация. Режисьор и в ролята на психоаналитика в представлението е Елица Йовчева. Театралният сериал е предизвикателство като жанр и за един актьор, и за един режисьор.

„Да дозираш точно и каква информация да дадеш, така че да надграждаш във всяка следваща част и да захранваш интереса. За мен е огромно предизвикателство като режисьор, как да композирам ролята на психоаналитика. Най-любимата ми част е създаването на текст, заедно с актьорите създаваме сцена по сцена текста, те самите предлагат авторски текст, и така разказваме себе си през една разпознаваема тема, каквато е Фройд и неговата Вселена.“

Премиерата на втори епизод от театралния сериал „Катарзис“, вдъхновен от „Теория на психоанализата“ на Зигмунд Фройд – „Д-р Шребер“ е на 15 януари 2022 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени