Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниъл Фрийд: От България зависи дали иска да се върне под руски контрол

| обновено на 15.01.22 в 10:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западът трябва да е готов за нови провокации от страна на Русия. За това предупреди в интервю за БНР Даниъл Фрийд, бивш помощник държавен секретар на Съединените щати - по европейските и евразийските въпроси от 2005 до 2009 г., и почетен сътрудник на Атлантическия съвет във Вашингтон. 

"Мисля, че Путин се опитва да сплашва, да използва "маскировка" и натиск да накара Запада да приеме руски контрол върху Украйна и връщане на руския контрол върху други държави от Централна и Източна Европа. Не трябва да го позволяваме. Трябва също да сме готови да работим и да преговаряме с Русия, ако Путин иска да се решават истински проблеми на сигурността, а не за тези, които си измисля. Ето защо трябва да сме едновременно твърди и склонни на разговори с руснаците... От България зависи дали тя ще е сред тях. Важно е какво България иска. Няма да разполагаме нищо в България, без тя да го одобрява. Но администрацията на Байдън обяви вече, че ще работи в тази посока, ако е необходимо, и ще се консултира с НАТО и с всички държави от Букурещката деветка". 

По думите му САЩ вече са направили своето контрапредложение към Русия - обсъждане на ограничаване на въоръжението и прозрачност при ученията. По всичко личи, че Русия ще продължи да поддържа твърдия тон и ограничен военен конфликт е много вероятен в краткосрочен план. 

В предаването "Събота 150" Фрийд допълни: 

о време на преговорите Западът трябваше да реши дали да запази позицията си за сигурността и суверенитета на всички държави, които се появиха след разпадането на Съветския съюз, или да приемем исканията на Путин за руска доминация. В случая съюзниците останаха непоклатими. Трябва да очакваме провокациите на Путин да продължават, което означава, че ще се изправим и пред още по-трудни изпитания". 

Кои са проблемите, които Путин си измисля, както казвате?

Първият измислен проблем е, че разширяването на НАТО по някакъв начин застрашава Русия. Няма такова нещо. След присъединяването на Полша, Чехия и Унгария към НАТО през 1997 година Съединените щати започнаха да изтеглят силите си от Европа, а не да увеличават контингента си. Разширяването на НАТО направи Европа толкова стабилна, колкото не е била през целия ХХ век. Вторият измислен от Путин проблем е, че някак си Украйна не съществува като държава. Казва, че украинците не заслужават своя държава и че са част от Русия. И че ако Украйна въобще съществува отделно, ще е като малък брат, който признава контрола на Русия. Украинците не са съгласни. Те доказаха, че са държава и опитите на Путин да елиминира Украйна като такава са част от тъмната страна на руското империалистическо мислене. Това също е измислен проблем. Измислен проблем е още, че Съединените щати са отговорни за това, че украинците се съпротивляват срещу руския контрол. Украинците го правят, защото вярват в своята държава не по-малко, отколкото българите вярват в България. И имат право - патриотизмът е добро нещо, но не и национализмът. 

Руският външен министър Сергей Лавров очаква писмен отговор от Съединените щати за исканията на Русия, ако те не бъдат приети тогава той иска контрапредложение. Какво е това контрапредложение?

Съединените щати и съюзниците от НАТО предложиха на Русия да обсъдят редица въпроси на сигурността като военна прозрачност, включително за ученията, контрол върху въоръжаването, евентуално ограничаване в разполагането на отбранителни ракети близо до границите. Русия позволи да бъдат подкопани европейските структури за сигурност като Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, Виенският документ между държавите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Съединените щати и НАТО с готовност биха обсъждали с Русия европейска сигурност, която ще е от полза за всички. Но няма да обсъждаме възстановяване на Желязната завеса, каквото всъщност иска Русия. Лавров вместо да дава ултиматуми, трябва да започне да сътрудничи по истинските проблеми на сигурността.

Но не изглежда Москва да се готви за сътрудничество, запазват твърдия тон - зам.-външният министър Александър Грушко заплаши с военни действия, ако политическите мерки не дадат резултат. Какъв интерес има Русия да вдига още повече градуса на напрежението?

Права сте, че руснаците плашат с война и агресия. Това е срамно и недостойно за една сериозна държава. Правят го според мен, защото вярват, че Европа и Съединените щати могат да бъдат подплашени да направят отстъпки. Тази войнственост принадлежи към най-лошите времена на Съветския съюз - няма място в настоящето. Но явно според Русия има. Трябва да сме търпеливи, твърди, конструктивни, ако е възможно, но решени да не приемаме реториката на Путин и агресивните заплахи.

След преговорите зам.-държавният секретар Уенди Шърман заяви, че Русия има избор пред два пътя - дипломацията или конфронтацията. Но пък Русия заяви, че очаква декларация на НАТО от срещата на върха в Мадрид през лятото - не е ли индикатор това, че Русия няма да избяга от масата на преговорите и се готви за маратон?

Надявам се. Вярвам, че е възможно, ако Европа и Съединените щати са търпеливи, стабилни, решителни и склонни да влязат в конструктивни дискусии, Путин ще намери начин да избере пътя на дипломацията, а не на конфронтацията. Трябваше да сме прями в позицията си и го направихме. Сега Путин нека решава.

Говори се за нова архитектура на сигурността в Европа. Защо точно сега Русия избра да повдига този въпрос - в миналото нова архитектура на сигурността се е установявала след войни, преди да се стигне до преговори? Защо Русия вижда сега възможност за промяна в архитектурата?

Няма основателна причина Русия да предизвиква тази криза. Те нападнаха Украйна, държат свои военни сили там, възнамеряват да заграбят още територии, ако могат. Няма основателна причина Путин да предизвиква тази криза. Но той, като че ли е заключил, че Съединените щати могат да бъдат изнудвани да му правят отстъпки, които той не заслужава. Ако Путин иска да обсъжда сигурността, можем да го направим. Но ако иска да пренаписва условията за европейския ред след Студената война, да възстанови Желязната завеса или руската сфера на доминация, ще се провали.

Какво е мястото на газопровода "Северен поток 2" в тези преговори?

"Северен поток 2" е пример за руските опити да се сдобият с лост за влияние върху Европа чрез енергията. И, разбира се, Русия използва природния газ като оръжие - виждали сме го преди, виждаме го и сега - задържаха доставките за Европа, за да намалят запасите в хранилищата точно в началото на зимата. Това безспорно е опит на Кремъл да наложи влиянието си. "Северен поток 2" е лоша идея. Администрацията на Байдън реши да не се опитва да убие газопровода със санкции, а да работи с Германия и тя да помогне на Украйна да избегне затягане на руската газова хватка. Германия се съгласи да го направи, но, честно казано, не показа достатъчно енергичност при прилагането на договореното с Америка. Съединените щати и Европа трябва да намалят европейската зависимост от руския природен газ.

Как цялото това напрежение ще повлияе на държавите от източния фланг на НАТО, в това число и България? Ще има ли разполагане на допълнителни натовски сили?

Съединените щати заявиха, че ако Русия прояви нова агресия срещу Украйна, отговорът ни ще бъде засилване на силите ни в държавите от източния фланг на НАТО. От България зависи дали тя ще е сред тях. Важно е какво България иска. Няма да разполагаме нищо в България без тя да го одобрява. Това да не е Варшавският договор! Но администрацията на Байдън обяви вече, че ще работи в тази посока, ако е необходимо, и ще се консултира с НАТО и всички държави от Букурещката деветка.

И очаквате ли това да се случи, въпреки уверенията на Москва, че не планира да нахлуе в Украйна?

Съобщено беше вече за кибератаки срещу украински правителствени сайтове - така че, тази агресия може би вече е в ход. А за военни нападения? Очаквам да има ограничени атаки, но може и да се стигне до нещо повече.

Трябва да се готвим за влошаване на ситуацията?

В краткосрочен план не бива да се изненадваме, ако това се случи. Трябва да сме стабилни, силни и ще дойдат по-добри времена. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени