Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кърби: Когато няма криза, изгодна на Русия, тя си я създава

Джон Кърби (в средата) по време на пресконференция в Пентагона
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ обвиниха Русия, че е изпратила в Донбас агенти, които да организират провокации и да създадат претекст за нахлуване в Украйна. Говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че руските служители планират операция под "фалшиво знаме", за да позволят на Москва да обвини Киев в подготовка за атака.

"Вече сме виждали подобни действия от страна на Русия. Когато няма истинска криза, която да отговаря на нуждите им, те си я създават. Това очакваме и следим за тази възможност.", каза Джон Кърби

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи американските твърдения като необосновани и непотвърдени. Той не изключи възможността за провокации, за да се оправдават подобни изявления и предупреди, че опитите за насилствено решаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат сериозни последици.

Въпреки това европейските външни министри, които се събраха на среща във френския град Брест в петък, отправиха предупреждения за твърд отговор в случай на ескалация на украинската криза. Вчера сутринта държавни институции в Украйна бяха подложени на кибератака, а НАТО и Европейският съюз обещаха помощ за страната.

Киев предложи тристранна среща на върха със САЩ и Русия в опит да се предотврати ескалация на конфликта с проруските сепаратисти в Източна Украйна. От канцеларията на президента Володимир Зеленски казаха, че американските  партньори са посрещнали предложението "с определен интерес".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени