Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в туризма в Кипър са надминати постижения от най-успешната за страната 2019 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път в туризма в Кипър са надминати постижения от последната предпандемична и най-успешна за страната 2019 година.

Миналият октомври стана най-печелившият месец в туристическия сектор на острова. Надеждите са тази година да започне истинското възстановяване на основния отрасъл на кипърската икономика.

Над 310 млн. евро са приходите от туристи, посетили Кипър през октомври миналата година, което е с 3,6% повече от регистрираните през същия месец на рекордната предпандемична 2019 г., съобщи Статистическата служба.

Финансовият ръст през най-печелившия месец е постигнат при по-малък брой - с 10%, на гостувалите на острова в сравнение с октомври преди коронавируса.

Приходите от туризъм в Кипър за първите 10 месеца на миналата година са намалели с 46% в сравнение със същия период преди пандемията, а при туристическите пристигания за 11-те месеца се отчита спад от 52%, показват последните обявени статистически данни.

Според досегашните резултати цялата минала година ще достигне около 50% от броя на туристите и 60% от приходите на 2019 г., което е много добро постижение, коментира заместник-министърът на туризма Саввас Пердиос.

Той е „умерен оптимист” за 2022 г., през която според него ще започне „истинското възстановяване на туризма” в Кипър. Пълното излизане на сектора от коронавирусната криза се очаква през 2024 г.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна