Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Великобритания протестираха срещу законпроект, ограничаващ демонстрациите

Снимка: БГНЕС

Във Великобритания протестиращи срещу законопроекта за полицията и престъпността излязоха по улиците на много британски градове в събота. Законопроектът бе осъден от защитници на човешките права, тъй като те смятат, че части от него предвиждат лишаване на хората от право на протест. 

Законопроектът ще бъде гласуван в понеделник в Камарата на лордовете. Стотици протестиращи срещу проектозакона се събраха в Лондон, но протести имаше и на много други места, включително Бристол, Кардиф, Ковънтри,  Ливърпул, Манчестър, Нюкасъл, Шефийлд и Плимут. В столицата протестиращите носеха плакати с думите: "Защитете правото на протест", а един от тях донесе и ковчег, на който беше написано "Британската демокрация - убита от торите". Мнозина развяваха знамена на движението "Бунт срещу унищожението". 

Проектозаконът дава правомощия на полицията да забранява походи и демонстрации, за които прецени, че крият сериозна опасност или са прекалено шумни. Полицията получава по-големи правомощия да спира и претърсва хора. Могат да бъдат давани присъди до 10 години за увреждане на паметници и статуи. Ще бъде забранено и отсядането на ромските общности на места без позволение. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна