Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МЗ ще търси възможност да компенсира болниците заради по-скъпите ток, газ и парно

Проф. Асен Балтов
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство ще търси възможност да компенсира болниците заради по-високата цена на тока. Това може стане с промени в нормативен документ, с която ще се позволи увеличаване на парите за дейностите, плащани от бюджета на министерството. Още по темата в репортажа на Анелия Джамбазка.

Въпросът за компенсации на университетски, областни и общински болници беше повдигнат по време на парламентарната Комисия по здравеопазване от проф. Асен Балтов, бивш директор на спешната болница „Пирогов“ и член на комисията от групата на ГЕРБ-СДС:

„В малка общинска болница разходите за електроенергия, топлоенергия и газ достигат понякога до 40 процента от оборота на болницата за месец. Виждаме, че лечебните заведения почват да се задъхват, а какво ще стане през следващите 3 месеца е трудно да си представим“.

Подготвя се изменение на Наредба номер З, по която се правят плащания за част от дейности извън здравното осигуряване. Тя ще се публикува за обществено обсъждане, съобщи здравният министър Асена Сербезова.

"Подготвили сме проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба 3 – оказване на спешна медицинска помощ на пациенти в спешни състояния, преминали през Спешно отделение и нехоспитализирани в същото болнично лечебно заведение, оказване на консултативна помощ на спешни пациенти по искане на дежурни екипи в Центровете за спешна медицинска помощ, за извършените дейности по медицинска експертиза, осъществявана от ТЕЛК“.

До този момент компенсации заради пандемията са правени и по други временно действащи мерки. Ще се търсят и други механизми, допълни още здравният министър:

„Търсим и други механизми, включително в програмата на правителството е отбелязано и преостойностяване на някои клинични пътеки, когато обаче, разбира се, има своя механизъм това да се случи“.

Според проф. Балтов това няма да компенсира високите сметки за ток и отопление:

„При 75% компенсация, която бизнесът иска да направи, в случая не е достатъчно за болниците, хората, които работят в болниците – тяхната работа е да лекуват, а не да се грижат за това дали ще имат пари за консумативи. Болниците са крайни потребители, те няма как нито да си намалят ДДС, нито могат по някакъв начин да намалят тези разходи – няма как да спрем апаратите на болните, няма как да спрем осветлението, отоплението…“ 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.