Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият сертификат балансира между двете крайности - локдаун и пълна свободия

Александър Симидчиев: Зелените сертификати в България не работят

Според пулмолога разширяването на правата на част от хората се е превърнало в разделителна линия

Александър Симидчиев
Снимка: БГНЕС

Зелените сертификати в България не работят, каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Във всички държави, където те се прилагат както трябва, тези сертификати са ефективна мярка да възстановят част от социалните активности и да можем да се върнем към една нова нормалност. Това, което се случва е, че когато ние говорим за тях като дискриминация, като липса на права, затваряне и т.н. хората масово са против тях и те реално не могат да работят.“

В България хората започват да търсят начин как да се снабдят със сертификат, без да са сертифицирани, тоест да прецакат системата, подчерта Симидчиев.

„Ако всеки се стреми да прецака системата, ами, системата – това сме ние. И се прецакваме едни други.“

Според Симидчиев у нас мерките не се спазват, а разширяването на правата на част от хората се е превърнало в разделителна линия.

По средата е някакъв баланс между локдауна и пълната свободия. Само че той трябва да бъде направен на базата на ясни критерии – кои са хората, които най-малко биха били увредени от това, кои са хората, които не носят риск за останалата част от обществото.“

Александър Симидчиев е на мнение, че зеленият сертификат балансира между двете крайности и не е дискриминация или ограничителна мярка, защото позволява да се съхрани мобилността.

Д-р Симидчиев коментира, че лекарите в болниците са „отвъд предела на силите си просто защото едни хора решават, че може да не се съобразим с елементарни научни правила“.

Това не е обикновено грипче. Това е тежка респираторна инфекция, която отнася огромни количества хора, които иначе щяха да останат и да живеят.“

Този вирус разкъсва тъканта на нашата общност и ако ние не направим така, щото да си възстановим усещането за това, че сме общност, да вярваме едни на други и да се доверяваме на това, че трябва да се съхраним като общност, минаваме на другия бряг и казваме – всеки сам си преценя, и се връщаме обратно в първобитнообщинния строй, където на малки групички само семейството е важно, никой друг не е важен. Всеки сам си преценя.“

Относно решението на премиера да сформира група с представители на критиците на мерките Симидчиев посочи, че това не е грешка, защото трябва да се говори. Неговият опит сочи, че след спокоен разговор двама от трима, с които е разговарял по темата за ваксините, се ваксинират. 

Този вирус се изменя по-бързо, отколкото можем да изграждаме колективен имунитет, затова колективният имунитет не е вариант, освен ако можем много бързо да го изградим, а ние не можем да го изградим толкова бързо с боледуването. Нещо, което не се случва и в колониите от прилепи, откъдето е тръгнал този вирус“, коментира пулмологът в предаването „Неделя 150“.

„Част от хората не приемат елементарните научни факти. Те искат с това, че примерно решават, че няма гравитация, да могат да ходят на няколко сантиметра над земята. Този вирус не се съобразява с това дали вярваме в него или не. Той заразява, той вкарва хора в болници, той убива“, изтъкна Симидчиев.

В България има 10-15 пъти по-висока степен загиване на хора, уточни той. По думите му това не се дължи на това, че хората са по-болни, по-бедни или здравеопазването е по-лошо.

„Това са факти, които са обективни, но на този фон това, което в момента не правим спрямо пандемията, довежда до това, че ненужно загиват десетки и стотици, дори хиляди хора.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!