Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич за казуса "Джокович": Лов на вещици по отношение на един човек

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С решението за лишаване от виза на Новак Джокович австралийските власти унизиха не него, а себе си - този коментар направи сръбският президент Александър Вучич.

Той нарече случилото се "лов на вещици по отношение на един човек и цяла страна".

Онези, които смятат, че отстояват принципите си, показаха, че нямат принципи. Издевателстваха над най-добрия тенисисист 10-11 дни, за да му връчат решение, за което знаеха от първия ден, каза Вучич пред журналисти.

Това, което не е честно е, че е в ход политическа хайка начело с австралийския премиер, като участниците в нея се преструват, че правилата важат за всички, каза сръбският президент Вучич и прогнозира:

Вучич обеща, че през март сръбските власти ще посрещнат тенисистите от Австралия много по-добре и няма да им създават трудности.

По-рано днес Федералният съд на Австралия потвърди решението за анулиране на визата на Новак Джокович. Така завърши 11-дневната сага заради ваксинационния Covid статут на световния номер едно в тениса - битка, която носеше не толкова спортен, колкото политически характер. 

"Ноле трябва да играе"  така реагираха привържениците на Джокович след обявяване на единодушното решение на федералните съдии: 

Други обаче смятат, че в момент, когато милиони хора търпят ограничения заради Covid - 19, не би било честно заради Джокович правилата да бъдат заобикаляни и неваксинираният тенисист ще трябва да напусне Австралия. Мелбърн е градът в света с най-много дни в локдаун заради пандемията.

Имиграционният министър Алекс Хоук заяви, че позицията на Джокович може да доведе до антиваксърски протести и да отклони някои хора от ваксинация. Адвокатите на сърбина окачествиха усилията на Австралия да го депортира като „ирационални и безпочвени“.

Джокович прекара по-голямата част от миналата седмица задържан в имиграционен хотел, след като визата му беше анулирана при пристигането в Мелбърн. До това се стигна заради непокриване на изискванията за медицинско изключение за участие на турнира. Той спечели първата съдебна битка преди визата му отново да бъде отказана, този път след решение на Хоук.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна