Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александра Фейгин завърши 20-а на ЕП по фигурно пързаляне, Камила Валиева спечели титлата

Шампионката на България Александра Фейгин се класира на 20-о място при жените на Европейското първенство по фигурно пързаляне в Талин (Естония).

За 19-годишната Фейгин това беше последно състезание преди зимните олимпийски игри в Пекин през февруари.

Тя събра сбор от 155.56 точки, след като беше 20-а и в двете програми. Във волната днес Фейгин беше оценена с 98.78 точки (51.19 точки за технически елементи, 48.59 за компоненти на програмата и 1.0 наказателна точка).

Фигуристката представи новата си волната програма на фона на музика от "Жар птица" и нов костюм. Тя изпълни общо 11 скока, но падна след изпълнение на троен флип. Останалите бяха троен луц-двоен тулуп, троен тулуп-троен тулуп, троен ритбергер, двоен ритбергер-двоен тулуп-двоен ритбергер, троен салхов и двоен аксел.

Три рускини заеха местата на подиума. Европейска шампионка стана 15-годишната Камила Валиева с 259.06 точки. Тя изигра силна волна програма на фона на "Болеро" на Равел, въпреки че падна след изпълнение на троен аксел. Тя направи три четворни и седем тройни скока.

"Благодаря на всички зрители, които дойдоха днес, вашата подкрепа се усеща много. Нещо не се получи днес, можеше да е по-добре, но ледът е хлъзгав. Основното е, че трябва да работим. Винаги е различно в началото, някъде се изнервяш повече, някъде по-малко. Но аз нямам избор. Днес се борих, някъде добавих емоции, някъде залитнах. Но съм много щастлива, че съм тук и се състезавам с такива спортисти. Това е страхотно преживяване за мен, аз съм само на 15 години. И да говоря пред пълни трибуни е много сериозно нещо за мен", каза Валиева след успеха.

Световната шампионка Анна Щербакова завоюва сребърното отличи със сбор от 237.42 точки, а трета се нареди Александра Трусова с 234.36 точки, която падна след два от четворните си скокове.

Така за втори пореден път след Грац 2020 руските фигуристи спечелиха всичките четири златни медала от европейското първенство и е на първо място в подреждането по завоювани отличи с общо 9. Марк Кондратюк взе златото при мъжете, Анастасия Мишина и Александър Галямов при спортните двойки, а Виктория Синицина и Никита Кацалапов при танцовите дуети.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени