Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич упрекна Косово, че "малтретира" сърбите, на които отказа участие в референдума

Снимка: EPA/BGNES

Президентът на Сърбия упрекна властите в Косово, че "малтретират" сърбите, а "някои" от западните държави - че допускат това.

Така Александър Вучич коментира отказа на Прищина да позволи на косовските сърби да гласуват на днешния референдум за промяна на сръбската конституция.

Поправките в конституцията променят начина, по който в Сърбия ще бъдат избирани съдиите и прокурорите. Според сръбските власти успех на референдума ще гарантира независимостта на магистратите в изпълнение на едно от ключовите условия за членство на Сърбия в Европейския съюз.

В петък Евросъюзът и пет от държавите, поддържащи косовската независимост - Съединените щати, Великобритания, Германия, Франция и Италия, призоваха косовския премиер Албин Курти да позволи на косовските сърби да гласуват в референдума. Курти обаче отговори, че откриването на избирателни участъци в Звечан и други селища с предимно сръбско население би нарушило суверенитета на Косово. 

Огромното мнозинство от парламента в Прищина подкрепи тази позиция, а днес Вучич упрекна Запада:

"Те могат да призовават албанците да зачитат правата, да зачитат демокрацията, да позволят на сърбите да гласуват. Ако Прищина обаче не позволи това да се случи, няма да чуете нито дума против, камо ли някакви действия или санкции".

Отказът на косовските власти да допуснат гласуване на косовска територия не попречи днес на множество сърби от Северно Косово да гласуват на сръбска територия. Телевизия РТС съобщи в ранния следобед за "голям брой" автобуси, пристигнали от Косово в град Рашка.

В Сърбия като цяло избирателната активност в ранния следобед бе под 15 процента. Гласуването ще продължи до 21 ч. българско време.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени