Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Булгаргаз" очаква интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация до юли

Снимка: bulgargaz.bg

Съветът на директорите на "Булгаргаз" обяви, че очаква газовата връзка между Гърция и България да бъде въведена в експлоатация най-късно на първи юли.

Тогава изтича срокът на временните договорености с азерския доставчик, които позволяват на България да получава природен газ от Азербайджан през гръцката газопреносна мрежа на ДЕСФА.

Азерската позиция остава, че трасето за доставка съгласно договора е само едно - газопроводът IGB. Без временните договорености Баку можеше да активира наказателна клауза и да принуди "Булгаргаз" да плаща санкции от десетки милиони долари месечно, сочат от компанията.

От "Булгаргаз" предупреждават, че "всяко (поредно) отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода IGB поставя България във все по-неблагоприятна позиция в евентуални нови преговори" с азерската компания за доставка по алтернативния газопровод. И призовават, в случай на поредно забавяне, за спешно провеждане на преговори "с решителна подкрепа на политическо ниво" за ново удължаване на временните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан.

Във връзка с проверките на ДАНС и полицията в "Булгаргаз" депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира, че управляващите искат да разделят компанията и да прехвърлят бизнеса й на частни посредници:

Премиерът Кирил Петков отхвърли твърденията, че иска да разделя "Булгаргаз" и обеща по-ниски сметки за природен газ през следващия месец.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.