Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгаргаз" очаква интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация до юли

Снимка: bulgargaz.bg

Съветът на директорите на "Булгаргаз" обяви, че очаква газовата връзка между Гърция и България да бъде въведена в експлоатация най-късно на първи юли.

Тогава изтича срокът на временните договорености с азерския доставчик, които позволяват на България да получава природен газ от Азербайджан през гръцката газопреносна мрежа на ДЕСФА.

Азерската позиция остава, че трасето за доставка съгласно договора е само едно - газопроводът IGB. Без временните договорености Баку можеше да активира наказателна клауза и да принуди "Булгаргаз" да плаща санкции от десетки милиони долари месечно, сочат от компанията.

От "Булгаргаз" предупреждават, че "всяко (поредно) отлагане на въвеждането в експлоатация на газопровода IGB поставя България във все по-неблагоприятна позиция в евентуални нови преговори" с азерската компания за доставка по алтернативния газопровод. И призовават, в случай на поредно забавяне, за спешно провеждане на преговори "с решителна подкрепа на политическо ниво" за ново удължаване на временните договорености за доставка на природен газ от Азербайджан.

Във връзка с проверките на ДАНС и полицията в "Булгаргаз" депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира, че управляващите искат да разделят компанията и да прехвърлят бизнеса й на частни посредници:

Премиерът Кирил Петков отхвърли твърденията, че иска да разделя "Булгаргаз" и обеща по-ниски сметки за природен газ през следващия месец.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна