Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха новото правителство на Република Северна Македония

Новият премиер на Република Северна Македония Димитър Ковачевски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новото правителство на Република Северна Македония беше одобрено от парламента на страната с 62 гласа "за" и 46 "против". Останалите депутати от 120-членното Собрание отсъстваха.

В кратка реч премиерът Ковачевски декларира, че иде ново време за Република Северна Македония - по-добро време.

Пред депутатите той заяви още, че очаква срещата във вторник с българския си колега Кирил Петков на базата на  уважение към македонската идентичност и уникалност.

Доста промени има в състава на кабинета. Сред тях е тази на вицепремиера по европейските въпроси - Боян Маричич заема мястото на Никола Димитров. Буяр Османи от Демократичния съюз за интеграция остава министър на външните работи.

Правителството на Ковачевски ще има един член повече от предишния кабинет - това ще е министър без портфейл, отговорен за диаспората. Ще има и четирима вицепремиери, отговорни съответно за  политическата система и междуобщностните отношения,  борбата с корупцията и престъпността,  европейските и икономическите въпроси.

Българският премиер Кирил Петков поздрави днес Димитър Ковачевски и изрази очакване двамата да работят заедно за нов конструктивен диалог и разбирателство в интерес на двустранните отношения.

Позицията на България по европейската перспектива на Скопие е последователна и ясна, отбеляза още премиерът Петков. Вчера той заяви пред БНР, че при посещението му в Република Северна Македония във вторник не може да се очакват новини, свързани с вдигане на българското вето за начало на преговори на Скопие с ЕС. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!