Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сицилия иска край на забраната за неваксинирани да преминават през протока на Месина

Сицилия
Снимка: Ваня Славова

Областният управител на Сицилия Нело Музумечи поиска от правителството да отмени забраната за преминаване през Месинския проток от неваксинирани пътници. В декрета влязъл в сила от 10 януари във всички видове обществен транспорт се изиска така наречения супер зелен сертификат, който получават само преболедували Covid-19 и ваксинирани.

В писмо до здравния министър Роберто Сперанца Нело Музумечи, изтъква, че преминаването през протока на Месина с фериботите е продължение на пътната връзка с Италия.

Поради това неваксинираните граждани трябва да пътуват за острова и обратно, така както става между другите региони за да не се нарушава териториалната приемственост. 

Припомня се, че за островите в лагуната на Венеция не се изисква супер зеления пропуск. Дава се за пример специално разрешение на съда в Реджо Калабрия, чрез което гражданин е могъл с отрицателен тест  да се качи на ферибота с колата си и да се прибере в Палермо.

„Това е като прелюдия към многобройни съдебни жалби”, казва още Музумечи, подчертавайки, че „положението между двата бряга се влошава тревожно”.

 Областният управител на Сицилия дава на  министър Сперанца срок от 24 часа за решаване на проблема. В противен случай сам ще вземе мерки за защита на региона Сицилия. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени