Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Работна група ще обсъжда таваните на субсидиите на фермерите през следващия програмен период

Снимка: Ани Петрова

За днес е насрочено поредното заседание на тематичната работна група  по Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 г. Очаква се  министерството да  предложи на фермерските организации окончателен  вариант по най-конфликтната тема - за таваните на субсидиите, които ще получават фермерите през следващия програмен период.

Администрацията е разработила 9 предложения за начина на разпределяне на парите, които ще се акумулират при въвеждането на тавана от 100 000 евро за стопанство през следващия програмен период, съобщи министърът на земеделието преди седмица.

Тези варианти не бяха обявени публично.

Оказа се обаче, че и при деветте има разминаване с коалиционното споразумение, подписано между формациите, участващи в управлението.

Ето защо ръководството на агроведомството е стигнало до новия десети вариант, който ще бъде предложен за обсъждане от тематичната работна група днес.

Вероятно представителите на земеделските организации и администрацията ще обсъдят и корекциите, които ще бъдат направени в досегашния проект на стратегически план, за да отговаря той изцяло на параметрите в коалиционното споразумение.

Очаква се документът да бъде изпратен за одобрение в Брюксел в началото на март.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.