Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти и политици са поканени на дискусия за бъдещето на агенцията по горите

Снимка: БГНЕС

Неправителствени, браншови и синдикални организации, свързани с горите, организират публична дискусия на тема „Самостоятелност и единност на агенцията по горите като политическо ведомство”. За участие са поканени премиерът Кирил Петков, министри, представители на парламентарните групи и експерти по темата.

14 професионални неправителствени организации организираха петиция с настояване за спешна промяна в Закона за горите. Въпреки различията си по други теми тези организации са единодушни, че е необходимо да се създаде самостоятелно ведомство за горите на пряко подчинение не на Министерството на земеделието и храните, а на Министерски съвет.

С постановление на МС е възложено на министъра на земеделието да изготви проект за изменение на Закона за горите като крайният срок за финализирането на реформата е 28 януари. Все още обаче проектът не е обсъждан нито в публичното пространство, нито на експертно ниво, казва организаторите на дискусията.

Според председателя на Съюза на лесовъдите проф. Иван Палигоров, „когато МЗХГ е било принципал и е управлявало и стопанисвало горите, в България не са били добри времена за горското стопанство“.

Държавните гори са на площ 30 млн. дка и са 78% от горите у нас. По експертни оценки стойността им надвишава 150 млрд. лв.

Това е национално богатство, което трябва да се управлява от единно ведомство извън МЗХГ, категорични са експертите. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени