Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучение по осем нови професии предлагат гимназиите в област Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Обучение по осем нови професии предлагат гимназиите в област Велико Търново за новата учебна година. Те са в партньорство с бизнеса и браншовите организации и са в областите на медицината, селското и горското стопанство, електротехниката и транспорта.

Гимназията по електроника във Велико Търново с подкрепата на Българския зъболекарски съюз предлагат от идната учебна година училището да обучава асистенти на лекарите по дентална медицина. Подготовката ще се провежда в новоизградения СТЕМ център в училището.

Професионалната гимназия по хранителни технологии в Горна Оряховица разкрива паралелка „Полевъдство“, а Аграрната гимназия в Златарица предлага обучение в две нови специалности - „Техник растениевъд трайни насаждения“  и  „Механизация на горското стопанство“. 

Държавната търговска гимназия в Свищов заявява обучение по професия „Икономист“, а Професионалната гимназия „Алеко Константинов“ в крайдунавския град разкрива паралелки за техници на електронна техника и за електрообзавеждане на транспортна техника. 

В Стражица Гимназията по автотранспорт получава положително становище от  Регионалното управление на образованието за половин дуална паралелка „Експлоатация на автомобилния транспорт“.

Срокът, в който училищните директори внасят предложенията си за държавния план-прием за следващата учебна година, изтича на 17 януари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!