Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обучение по осем нови професии предлагат гимназиите в област Велико Търново

Снимка: Здравка Маслянкова

Обучение по осем нови професии предлагат гимназиите в област Велико Търново за новата учебна година. Те са в партньорство с бизнеса и браншовите организации и са в областите на медицината, селското и горското стопанство, електротехниката и транспорта.

Гимназията по електроника във Велико Търново с подкрепата на Българския зъболекарски съюз предлагат от идната учебна година училището да обучава асистенти на лекарите по дентална медицина. Подготовката ще се провежда в новоизградения СТЕМ център в училището.

Професионалната гимназия по хранителни технологии в Горна Оряховица разкрива паралелка „Полевъдство“, а Аграрната гимназия в Златарица предлага обучение в две нови специалности - „Техник растениевъд трайни насаждения“  и  „Механизация на горското стопанство“. 

Държавната търговска гимназия в Свищов заявява обучение по професия „Икономист“, а Професионалната гимназия „Алеко Константинов“ в крайдунавския град разкрива паралелки за техници на електронна техника и за електрообзавеждане на транспортна техника. 

В Стражица Гимназията по автотранспорт получава положително становище от  Регионалното управление на образованието за половин дуална паралелка „Експлоатация на автомобилния транспорт“.

Срокът, в който училищните директори внасят предложенията си за държавния план-прием за следващата учебна година, изтича на 17 януари.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.