Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият кмет на Видин Герго Гергов осъди прокуратурата

Снимка: Архив

83 хиляди лева обезщетение ще трябва да плати прокуратурата на бившия кмет на Видин Герго Гергов. Решението е на Окръжен съд- Монтана, заради това, че Гергов е бил обвинен незаконно в четири престъпления. Припомняме, че три от повдигнатите обвинения срещу Герго Гергов са от 2014 г. и едно- от 2016 г. Важното в случая е справедливостта, истината и изводите, които Видин и гражданите може да направят, коментира Герго Гергов

"Радвам се, че накрая истината възтържествува и за мен важното е, че всички онези неща, които през годините се говореха, най- накрая получиха своя отговор. Четирите обвинения са доказани, че са незаконни още през 2016 година"- коментира за Радио ВИДИН Герго Гергов решението на Окръжен съд- Монтана.

Припомняме, че той беше задържан в края на юли 2014 година след акция на ДАНС, заради съмнения, че е ощетил Общината при сключването на договор за доставка на храни за детските градини. Срещу Гергов са повдигнати и обвинения заради открити в дома му антични монети и патрони, за които няма разрешително. За десет месеца е отстранен от длъжност, заради разследване срещу него, а през юни 2015 година е възстановен. През 2016 година му е повдигнато обвинение за престъпление срещу стопанството. Взета му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 30 хиляди лева, след което е променена на 10 хиляди лева. През април  2016 г.  воденото срещу него наказателно производство за престъпление по служба и незаконно притежавани боеприпаси е прекратено, а  през ноември същата година е било прекратено и наказателното производство за престъпление срещу стопанството. Той е оправдан от Окръжен съд – Видин и по делото за незаконно държане на археологически обекти, като присъдата е потвърдена  от Апелативния съд. 

Герго Гергов е внесъл иск за 200 000 лева за нанесени му вреди от действията на прокуратурата, които са довели до огромен психичен стрес, влошили са здравословното му състояние и са уронили достойнството и авторитета му в общината и цялата страна. 

Решението на съда в Монтана подлежи на обжалване пред Апелативния съд в София. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна