Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият германски външен министър на посещение в Киев и Москва

Аналена Бербок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският външен министър Аналена Бербок, преди посещенията си в Киев и Москва, подчерта готовността на Запада да преговаря с Русия за разведряване на напрежението в конфликта около Украйна. 

„Готови сме за сериозен диалог относно двустранните споразумения и стъпките, които ще донесат повече сигурност за всички в Европа, включително Русия“, каза тя преди да отлети за Киев.

В същото време Бербок подчерта, че Западът „не може и няма да прави отстъпки по фундаментални принципи, като териториална цялост, свобода на избора на съюзи и блокове и отхвърляне на насилието като политически инструмент“. „Решени сме да отговорим, ако вместо това Русия избере път на ескалация“, предупреди тя.

Според Бербок "предпоставката на дипломацията е да се разбере гледната точка на другата страна, дори ако последната има напълно противоположно мнение." 

Министърът каза, че ще изслуша внимателно събеседниците си в Киев и Москва, но в същото време ще им предаде позицията на Запада "с пълна яснота". Германският външен министър изрази намерението си да изясни готовността на страните за дипломатическо уреждане на конфликта и да допринесе за възраждането на Нормандския формат, в който Украйна, Русия, Германия и Франция обсъждат украинската криза. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени