Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ отпуска по-големи количества вода за производство на ток

Димитър Куманов
Снимка: Радостина Билярска
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отпусна по-големи количества вода за производство на ток. 3 пъти повече вода от досегашното количество са разписани в графика за януари да отиват за производство на ток.

"Случващото се е абсолютно правилно". Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт до обед" инж. Димитър Куманов от Сдружение “Балканка”:

"Големите язовири в България са проектирани с множество цели. Те са от така наречените комплексни и значими язовири и някои от тях са проектирани за питейни нужди и напояване, както и за производство на електроенергия в различни комбинации, но големите и най-важни, които са "Белмекен", "Батак" и язовир "Въча", поддържат основните водохранилища на най-големите каскади. Тези каскади точно за това са проектирани, когато има най-голямо потребление (януари месец всяка година), те да са посъбрали вода в останалото време, да им е останало, така че през този студен месец да покриват върховите потребления'.

Инж. Куманов отхвърли твърдението, че в момента има много голямо количество вода в язовирите:

"Съгласно месечните графици, които се публикуват от Министерство на околната среда и водите, тази година в огромната част от язовирите имат точно толкова вода, колкото е имало миналата година по същото време".

Цялото интервю с инж. Димитър Куманов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна