Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хърватия и Русия подкрепят Минските споразумения за Украйна

Министрите на външните работи на Хърватия Гордан Радман (вляво) и на Русия Сергей Лавров в Москва - 17 януари 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия разчита да получи конкретни отговори на проектите за споразумения в сферата на сигурността, които предаде на Съединените щати и НАТО. Тези дни се очакват контакти по темата, заяви на пресконференция в Москва руският министър на външните работи Сергей Лавров. 
На обща пресконференция след преговори с хърватски си колега Гордан Радман Сергей Лавров подчерта, че Русия очаква да разбере как Западът възнамерява да изпълнява задълженията си, закрепени в декларациите след срещите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Истанбул през 1999 г. и в Астана през 2010 г. 
"В тези документи е записано, че държавите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа няма да укрепват сигурността си за сметка на други държави", коментира Лавров. 
Гордан Радман заяви от своя страна, че в обсъждането на въпросите, свързани със сигурността в Европа, трябва да участват и европейските държави:
"Смятаме, че трябва в преговорите с Русия да участват Европейският съюз и отделните страни членки, защото някои от тях не влизат в НАТО". 
Двамата дипломати обсъдиха кризата в Украйна и подкрепиха Минските споразумения. Лавров категорично опроверга твърденията на американската администрация, че Русия готви провокация в Донбас, с която да оправдае евентуална военна операция срещу Украйна и допълни:  
"Безспорно в момента Украйна се намира под външното управление на Съединените щати и Вашингтон е в състояние да принуди киевския режим да изпълни Минските споразумения". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна