Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бербок: "Северен поток 2" не отговаря напълно на европравото, затова не е сертифициран

Аналена Бербок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Газопроводът "Северен поток 2" не отговаря напълно на европейското право и това е причината сертификацията му да е спряна, обяви германската министърка на външните работи Аналена Бербок по време на посещение в Киев.

За пускането на газопровода компанията оператор на проекта трябва да получи регистрация като независим газопреносен оператор.

На 16 ноември Федералната агенция за регулация на мрежите спря сертификацията поради въпроси от организационно-правен характер.

Регулаторът посочи, че процесът ще се възобнови, когато фирмата с централа в швейцарския град Цуг предаде основния капитал на германския сегмент в собственост на германското дъщерно предприятие.

От своя страна руското външно министерство призова Германия и Европейския съюз да не проточват и политизират сертифицирането на "Северен поток 2".

Аналена Бербок ще разговаря с руския си колега Сергей Лавров утре в Москва.

Междувременно стана ясно, че руският газов гигант "Газпром" не е заявил на днешния търг допълнителен транзит на газ през Украйна и капацитети за подаване през Полша по газопровода "Ямал-Европа" за февруари.

От 21 декември физическото подаване на газа по съоръжението се извършва в реверсивен режим от Германия за Полша.

Според германската външна министърка напрежението между Руския и Украйна би могло да се уталожи с инструментите на дипломацията. Та обаче предупреди, че всяка по-нататъшна агресивна стъпка от страна на Русия ще струва скъпо в икономически, стратегически и политически план.

А украинският ѝ колега Дмитро Кулеба заяви, че Киев и Берлин искат да съживят четиристранните мирни преговори за слагане на край на войната в Източна Украйна - т.нар. "Нормандска четворка", която включва Германия, Фрнация, Украйна и Русия.

На този фон руски войници и бойни машини започнаха да пристигат в Беларус за съвместни учения следващия месец.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени