Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската външна министърка с визита в Москва

| обновено на 18.01.22 в 18:11
Руският и германският външни министри - Лавров и Бербок, в края на съвместната им пресконференция след разговорите им в Москва, 18 януари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават интензивните дипломатически усилия за намаляване на напрежението около Украйна. Новият германски министър на външните работи Аналена Бербок беше днес в Москва днес, след като вчера посети Киев. Готови сме да реагираме, ако Русия избере пътя на ескалацията и това ще струва скъпо на Москва в икономически и политически план, предупреди външният министър на Германия още преди да посети Киев и Москва.

На общата пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров днес стана ясно, че по време на преговорите Бербок е повдигнала въпроса за струпването на руски войски по границата с Украйна. Тя увери, че Берлин е готов да плати икономическа цена в името на фундаменталните ценности:

"Повтаряме вече няколко пъти, на различни равнища на германското федерално правителство, че ако енергетиката бъде използвана като оръжие, това ще има отражение и върху този газопровод Северен поток 2."

Сергей Лавров отговори, че Русия не може да приеме никакви изисквания, свързани с действията на собствените й въоръжените сили на собствената й територия. Както и че целта на “Северен поток 2” е да гарантира енергийната сигурност на Германия и на Европа като цяло:

„Обърнахме внимание на нашите германски колеги, че опитите за политизиране на този проект са контрапродуктивни“.

Аналена Бербок се обяви за скорошно възобновяване не преговорите в Нормандския формат:

„Тъй като споразумението от Минск бе договорено в Нормандския формат, важно е да се върнем на масата за преговори в този формат - Русия, Украйна, Германия и Франция)".

Сергей Лавров обвини от своя страна Киев, че саботира изпълнението на Минските споразумения.

По думите му за руската страна е важно не кога ще се събере Нормандският формат, а с каква цел: 

„Не се надяваме на Киев. Надяваме се единствено, че Берлин и Париж ще принудят господин Зеленски да изпълни това, което многократно обеща“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна