Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За 2 години не видяхме стъпки за адаптиране на здравната система към новите реалности

Д-р Станимир Хасърджиев: Всеки опит да повишим ваксинационното покритие катастрофира челно

Управляваме кризата с овехтяла организация на здравеопазването и нови планове, смята оглавяващият Националната пациентска организация

Д-р Станимир Хасърджиев
Снимка: БГНЕС

Големият проблем на тези две години е, че не видяхме стъпки, така че да се промени, да се адаптира здравната система към новите реалности. Това мнение изрази пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, генерален директор на Националната пациентска организация.

Опитваме се с овехтяла организация на здравеопазването и чрез нови планове да оправим нещата, заяви Станимир Хасърджиев в предаването „Преди всички“.

„Истината е, че здравеопазването се нуждае от коренна, дълбока реформа, която да започне тук, сега и веднага.“

Кризата я овладяваме с нови заповеди, които се спускат и създават впечатление за хаос, че никой в държавата не знае какво се прави“, изтъкна Станимир Хасърджиев.

Снимка: БГНЕС

Той потвърди, че тенденцията в момента е да се слагат предимно бустерни дози. Известно увеличаване на броя ваксинирани се е наблюдавало след въвеждането на зеления сертификат, но то не е било достатъчно.

Много неща в здравната ни система изплуваха по време на тази огромна здравна, икономическа и обществена криза. Агресията се обостря. Така Хасърджиев коментира случая с конфликта между лекар от Русенско и Венцислав Ангелов – Чикагото, заради поставена ваксина.

Осъждаме агресията - менталната и вербална агресия, която някои оказват – и противници, и подкрепящи ваксините, подчерта Станимир Хасърджиев.

Относно работната група към премиера, в която да се обсъждат противоепидемичните мерки, която включва и критици на тези мерки, Хасърджиев заяви, че в нея  трябва да има не само медицински експерти, а и представители на граждански организации, защото колкото и да са ни добри медицинските специалисти, те трудно ще направят обществени кампании.

Продължаваме да не разбираме защо хората не се ваксинират. Продължаваме да не искаме да ги чуем тези, които не се ваксинират и това ще ни помогне отново да катастрофираме челно всеки опит да повишим ваксинационното покритие, докато не разберем къде се корени този проблем. И не започнем да разговаряме въобще с хората в България, не само с тези, които искат или не искат да бъдат ваксинирани“, коментира Станимир Хасърджиев.  

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.