Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балкански алианс на хотелиерите – успешен пример за добросъседство

Снимка: Венета Николова

Премиерът Кирил Петков заминава на посещение в Република Северна Македония. Фокусът се очаква да е върху сформирането на 5 работни групи за икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история, както и върху нормализиране на климата на диалог между двете държави.

Има две организации, които още преди 16 години тръгнаха по пътечката на сътрудничеството между България и РСМ и работят успешно през цялото това време.

На 18 септември 2007 г. в Охрид, в манастира “Св. Наум“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Македонската основават Балкански алианс на хотелиерите. По-късно там се включват и Сърбия, Черна гора, Албания, Косово и Румъния.


За дългогодишното сътрудничество в Алианса разказва в “Нашият ден“ Кристе Блажески, председател на Северномакедонската асоциация на хотелиерите, ресторантьорите и автокъмпингите.

“Искахме да създадем една Балканска организация, в която ще можем всички заедно да работим и да влияем на самите държавни структури и министерствата на държавите.

В чужбина се познават Балканите, знае се и по малко за някоя от държавите, но може Балканите да се превърнат в една голяма туристическа дестинация. Така можем да повишим посетителите.“

Повече за дейността на Балкански алианс на хотелиерите и резултатите от нея чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени