Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рекорден скок на британската заетост през декември и поредно намаляване на безработицата

Вакантните работни места във Великобритания са достигнали рекорден брой – 1,24 милиона, между октомври и декември след приключването на правителствената схема за заплащане на пуснатите в принудителен отпуск работници. 

От националната статистика заявиха, че вакантните работни места с 462 000 повече в сравнение с трите месеца преди пандемията. Данните за първи път отразяват ефекта от прекратяването на схемата за пуснатите в принудителен отпуск. Заплащането, включително бонусите, са отбелязали ръст от 3,8%  за периода септември-ноември. Статистиката обаче допълва, че заплащането бележи „минимален растеж“ в сравнение с покачването на цената на живота. 

Както коментираха от Скай нюз, „британските работници видяха увиличенето на заплащането им пометено от разстяаща инфлация“.  През ноември инфлацията се е покачила до 5,1 % и се очаква да достигне 6% през пролетта, според английската централна банка.

Безработицата леко е намаляла на 4,1% през трите месеца до ноември. Заетостта в Обединеното кралство нарасна през декември 2021 г с рекордните 184 000 новоразкрити работни места, което повиши заетостта на Острова до рекордните 29,5 милиона.

Данните показват, че трудовият пазар в Обединеното кралство не изглежда негативно повлиян нито от ескалиралата в края на миналата година пандемия с коронавирусния вариант Омикрон, нито от края през септември на държавната програма за подкрепа на временно отстранените от работа повече от 1 милион служители.

"Днешните данни са доказателство, че пазарът на труда процъфтява, като броят на служителите нараства до рекордни нива, а уведомленията за съкращения са на най-ниските нива от 2006 г. през декември“, коментира британският финансов министър Риши Сунак.

Загрижеността за възможен недостиг на работна ръка и натиск върху заплатите в средносрочен план беше основна причина, поради която Английската централна банка повиши рекордно ниската си основна лихва през декември 2021 г. за първи път от началото на пандемията.

Финансовите пазари виждат обаче оценяват на около 80% вероятността АЦБ да повиши отново британската водеща лихва на следващото заседание на 3-ти февруари.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.