Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Урок по съпричастност

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

| обновено на 18.01.22 в 11:35
Снимка: facebook/SmileForAfrica

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище.

Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“.

За инициативата разказва в “Нашият ден“ Десислава Лилковска, учител по биология в ОУ „Христо Ботев“ в с. Любча.

“Всичко стана много бързо и лесно, нямаше нужда от убеждения. Гледах едно предаване, в което се разказваше за инициативата – да се съберат пари за децата, защото не могат да си позволят таксата и да ходят на училище.


Хрумна ми да предложа това на нашите деца. Като разказах малко повече за начина на живот на децата в Африка и трудностите, които имат, децата сами предложиха да съберат пари, инициативата беше изцяло тяхна. Събрахме парите за един ден, включиха се всички деца и с нетърпения очакваха да видят децата, на които ще помогнат. Тази година имаме 30 ученици в училището в селото.“

Учениците се гордеят с постъпката си и дори продължават инициативата. Сами си сложиха бурканчета в стаята и когато им остават пари, ги пускат в бурканчетата, за да могат да изпратят отново пари. Такива инициативи учат децата на съпричастност. “

Чуйте в какви други кампании участват учениците от селото в звуковия файл.


Темата коментира в “Нашият ден“ Даниел Делибашев, основател на фондация. Именно качените от него клипове във Фейсбук провокират децата от село Любча да дарят средствата.

“Усмивката, която запомних първо, беше на едно дете от Африка, което видях в интернет. Много ме плени и моята мечта стана един ден да видя подобно детенце, което се усмихва по подобен начин на мен. Без тази усмивка да е предизвикана от нещо материално.

С помощта на организацията е изградено училище и детска градина в Уганда

Това се случи през 2017 г., когато бях доброволец в Гана. Нуждаещи се разбира се има навсякъде, но всеки има някакъв вътрешен подтик и моята мечта е свързана именно с Африка.

Преди това съм помагал много и на сираци и домове в България.“


Чуйте повече за благотворителната дейност, която Фондацията осъществява в Африка, от Даниел Делибашев в звуковия файл.

Снимки: facebook/SmileForAfrica
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени