Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Община Поморие предприема мерки заради повишената цена на тока

Спешни действия за ограничаване потреблението на електроенергия в община Поморие разпореди кметът Иван Алексиев. Причината са драстичното повишаване на цената на електроенергията и високите сметки за улично осветление, които се налага Общината да плаща, както и неангажираността на държавата да помогне в тази трудна ситуация, посочват от местната администрация.

Считано от днес уличното осветление в Поморие и всички останали населени места ще свети през един стълб (през една лампа). Възложено е на фирмата, поддържаща уличното осветление, да приведе този режим на действие до края на седмицата, за цялата община. През предстоящите месеци осветлението ще се включва в 17.15 часа и ще се изключва в 07.15 часа.

В Общинската администрация в Поморие се спира използването на климатичната система и всички видове ел.уреди за отопление.

За всички спортни клубове и танцови състави, използващи общински сгради ще бъдат направени препоръки за по-икономично ползване на климатиците и др. ел. уреди за отопление.

От Общината представят и справки за потреблението на ел.енергия в kWh, в лева, както и за цената на ел.енергия на 1 kWh, от които е видно, че за м. декември 2020 г. сметката за ток на община Поморие е 68 705 лв, а за м. декември 2021 г. тя е 183 211 лв., при по-ниско потребление. Това налага и предприемането на спешни мерки.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.