Eмисия новини
от 15.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

МЗ: В България няма доказан смъртен случай от ваксина срещу Covid-19

Снимка: Ани Петрова

Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата обявиха, че в страната няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу Covid-19 и смъртен изход.

Броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания в България досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу Covid-19 е общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано, посочват двете институции.

Само за последните 14 дни 93.12% от починалите от Covid-19 граждани не са били ваксинирани.

В Изпълнителната агенция по лекарствата са съобщени и общо 6 случая на летален край при заболяване от Covid-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

Към 17 януари общият брой на получените в агенцията съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу Covid-19 е 3861.

Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.