Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Лорер определи като постижим 5% ръст на икономиката за годината

Даниел Лорер
Снимка: БГНЕС

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер определи като постижим 5 процента ръст на икономиката за годината.

На среща на двустранните търговски камари в страната той заяви:

"Пет процента ми се иска да бъде цифрата в скоро време. Инфлацията донякъде ни помага да се вдигнат числата, но според нас, с много активна работа както от страна на институциите, така и от ваша страна, това число може да е постижимо".

"Нашата първа мисия е промяна в правосъдната система, така че да не се краде, да не се иска нищо от инвеститорите. Втората мисия е да се създаде физическа инфраструктура, третата е подобряване на здравеопазването, за да се оттласнем от върховете на световната класация по смъртност, четвъртата е развитие на образованието, за да не се налага да пращаме децата си да учат в чужбина", посочи още Лорер.

"Моята мисия е да създадем институция, която да е икономическият мотор на всичко това. Този мотор трябва да работи с пари от държавния бюджет, с европейско финансиране и с частни инвестиции. Искаме България да постигне икономически растеж, сравним с нашите съседи, защото България е и сериозно изостанала в състезанието за икономическо развитие" заяви още Лорер.

Той отбеляза, че в Министерството на иновациите и растежа са събрани инструментите от държавните институции, които да работят за икономическия растеж. Това са Българската банка за развитие, Фондът на фондовете, Националният иновационен фонд, набор от европейски програми, както и Българската агенция за инвестиции, която е лицето на България. "Нашата цел е да насочим тези инструменти към максимален растеж - иска ми се да е 5 процента", посочи министърът, като се обърна към представителите на търговските камари.

Досега основната пречка за инвестиции беше бизнес рискът, свързан с корупцията. "Затова се стремим към нулева толерантност към корупцията и премахване на административните пречки през бизнеса", отбеляза Лорер.

Представителите на търговските камари посочиха като основен проблем за бизнеса гарантиране върховенството на правото и в това число на правата на компаниите и на чуждестранни и на местните инвеститори. Друго предизвикателство е подобряване на квалификацията на работната сила и активизиране на работата на търговските аташета на България за привличане на инвеститори в България.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна