Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вицепремиерът Боян Маричич пред БНР: Историята не е по-важна от бъдещето

Снимка: Архив

"Историята е важна, но не може да бъде по-важна от бъдещето. Затова е важно да се говори и по тези въпроси, но и по други, които ще направят възможно днес гражданите и на Северна Македония, и на България да се чувстват по-близки. (...) Допълнително ще се решава за състава на Смесената историческа комисия. (...) Следващата стъпка е съвместното заседание на правителствата на 25 януари в София, приоритетни са и работните групи, в които ще се работи с конкретни идеи за конкретни резултати".

Това заяви пред БНР вицепремиерът на Република Северна Македония по европейската интеграция Боян Маричич и уточни, че е важно да се покажат резултати, без да има обвързване със срокове, но и без да се губи време.

"С конкретни стъпки и с конкретни идеи договорихме динамиката на предстоящия период, в който и посредством работните групи, но и в директна комуникация на премиерите, на правителствата и на министрите, да се постигнат конкретни резултати, които да доближат двата народа и двете държави, и които ще отворят възможност за ускоряване на добрите отношения и евроинтеграцията на Република Северна Македония", каза още вицепремиерът. 

"Решението за краткото и дългото наименование беше важно и за нас, и за България. Това отваря възможност за решаване и на другите отворени въпроси", изтъкна Боян Маричич във връзка с изпратената от Скопие вербална нота до ООН, с която уведомява всички страни членки, че краткото наименование Северна Македония не представлява териториални претенция към географския регион у нас.

"Във всяка държава има сили, които я теглят напред, и такива, които я връщат назад. Ние смятаме, че силите, които дърпат напред, са по-силни и са повече. Това трябва да го покажем и ако решаваме нещата заедно и с взаимно уважение като приятели и съседи, сигурен съм, че ще имаме успех", коментира  вицепремиерът по европейската интеграция на Република Северна Македония. 

Интервюто на Тоня Димитрова с Боян Маричич можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.