Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Историческите въпроси с РСМ могат да станат отново повод за съпротива

Страхил Делийски
Снимка: БГНЕС

"От думите на участниците в срещата на премиерите на България и Северна Македония оставам с впечатлението, че се е тръгнало в някаква посоки и почти не се споменава за някакъв тип условия и пречки. Това ми се струва някакъв различен етап, но докъде ще доведе. И досега в София и Скопие си даваха сметка, че имат общи интереси, но въпреки това нелогично се стигаше до блокиране. Главното основание това да се случва беше наличието на политически елити от двете страни на границата, които в момент на закъсване на национална политическа легитимност, се опираха върху темата "Македония", разказана през националистически ракурс. Сега част от тези елити се смениха и очаквам да има промяна в поведението. Със сигурност обаче, при определен тип сигнали, можем да очакваме съпротива и в България, и в РСМ. Историческите въпроси могат да станат такъв тип повод".

Този коментар направи пред БНР политологът Страхил Делийски.

"Правителството печели от това, че е в началото на мандата си и още не е закъсало за легитимност. Това се отнася и за двете правителствата - прекрасен тайминг се случи и това ще даде някакъв шанс, но няма как да не отдадем значение на възможната съпротива", подчерта той. 

Според политолога България може да намери ключа, като се превърне в нещо притегателно за РСМ, а не през "размахването на националистическите карти":

"Кое е националният ни интерес - да се караме за история ли, или да имаме съседна страна в ЕС и да можем да пътуваме свободно, като имаме всички възможности за общуване. Политическият ни елит няма ясно вербализирана и комуникирана идея за това какъв е националният ни интерес". 

Делийски подчерта, че България трябва да даде сигнали на македонското общество, че държавата ни тръгва по по-различен път в отношенията с тяхната.

Интервюто на Людмила Железова със Страхил Делийски в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.