Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Петков: София и Скопие показаха, че добросъседството е приоритет

Премиерът Кирил Петков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Република Северна Македония изпълни едно от исканията на България и изпрати вербална нота до ООН, с която уведомява страните членки, че краткото наименование Северна Македония не представлява териториална претенция към географския регион у нас.

Така България прие официално да използва името Северна Македония, обявиха премиерите Димитър Ковачевски и Кирил Петков след разговорите в Скопие.

Петков се срещна и с президента Стево Пендаровски, както и с председателя на парламента Талат Джафери и представители на българската общност.

Кирил Петков даде специална пресконференция за българските журналисти, която приключи малко преди 18 часа българско време.

Показахме и от двете страни, че приоритет е добросъседството. Така премиерът Кирил Петков оцени провелите се срещи в Скопие.

На въпрос на БНР обсъдени ли са гаранции за правата на българите в Северна Македония и предстоят ли промени в състава на историческата комисия от българска страна Кирил Петков, отговори така:

„Много важен приоритет - правата на човека в Северна Македония и липсата на всякаква дискриминация са основен приоритет в нашите работни срещи. Това ще бъде основополагащ начин да сме сигурни, че няма да има македонци с българско самосъзнание, които да се чувстват застрашени от дискриминация.

За самата историческа комисия, това, което аз искам да видя, е да обсъдим със сегашните членове прогреса, който вече са направили, прогресът, който мисля, че ще могат да направят и на тази база ние ще решим заедно кое е най-добро оттук нататък.

В едно съм сигурен: няма да има периоди, в които тези групи просто няма да се срещат и всяка една от групите ще казва: Ами те, другите, не искат да се срещат. Това свърши. Оттук нататък ние с Димитър Ковачевски поемаме личен ангажимент, че никой няма право да излиза от този регламент, за който сме се договорили“.

Всичко, за което има съгласие в историческата комисия, да бъде отразено в учебниците, настоява Кирил Петков.

„Историческата комисия, за да достигне до практични резултати, е да имаме след това вкарване на тези общи успехи, с които сме се споразумели в реалните учебници. С други думи – да, може да не са решени всички въпроси, може да отнеме много повече време да се решат, но тези, по които се разбираме и имаме вече общо мнение по тях, те да бъдат отразени в тези учебници.“

Два са реалните резултата от днес, допълни Петков и подчерта, че те доказват, че новият подход в разговорите е успешен.

Първият – България вече ще нарича югозападната ни съседка с късото име – Северна Македония. Това стана възможно, след като днес Република Северна Македония изпълни едно от исканията на България и изпрати вербална нота до ООН, с която уведомява всички страни членки, че краткото наименование на страната не представлява териториални претенция към географския регион у нас.

„България приема да използва краткото име Северна Македония… Изрично се потвърждава, че двете имена са еднакво валидни, и се потвърждава отсъствието на каквито и да е последици за териториалната цялост на България“, каза македонският премиер Димитър Ковачевски.

„И се радвам да мога спокойно да кажа Северна Македония“, каза Кирил Петков.

Така всъщност пътната карта за уреждане на двустранните спорове, известна като 5 плюс едно, вече е 4 плюс едно.

На 25 януари на междуправителствено заседание в София ще бъдат установени 5 работни групи – по икономика, инфраструктура, култура, евроинтеграция и история. Ще има заседания всяка седмица, което означава един път месечно за работна група. Координацията ще е на министерството на външните работи у нас.

На срещата на Кирил Петков с президента Стево Пендаровски двамата са разговаряли във възможно най-къс срок да бъде изпратен посланик на Северна Македония у нас. От почти две години страната няма посланик в София.

„Той каза…, че ще направи всичко, което зависи от него да бъде конструктивна част от този диалог, като например… в най-къс срок да имаме посланик от Република Северна Македония в София“, каза българският министър-председател.

Сред 18 ч. българско време предстояха  срещи на премиера Кирил Петков и с политическите лидери - Али Ахмети на ДСИ и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна