Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Анастас Дудулов и неговото време

Анастас Дудулов, Скръб, 1919
Снимка: СГХГ

Софийската градска художествена галерия в партньорство с Държавна агенция „Архиви” представя изложбата „Анастас Дудулов и неговото време”.

Самият проф. Дудулов е добре известен скулптор в изкуствознанието, но все още слабо познат като автор на съвременната публика. През 1919 година завършва скулптура в класа на проф. Жеко Спиридонов в Художественото индустриално училище, което по-късно е преименувано в Художествена академия. След това специализира скулптура в Парижката художествена академия. През 1932 година се завръща в България, за да преподава скулптура в Академията, а от 1937 година е професор. В своя творчески път участва в много изложби, не само в България, но и в Лондон, Париж, Прага.

Изложбата може да бъде видяна до 20 февруари в СГХГ

За личността и творчеството на Анастас Дудулов и експозицията, в която кураторите Аделина Филева и д-р Любен Домозетски систематизират изкуството на скулптора в неговото художествено развитие и представят тенденциите на времето, в което е творил, Красимира Шопова разговаря с д-р Любен Домозетски.

През 2022 г. се навършват 130 години от рождението на Анастас Дудулов – име, известно в българското изкуствознание, но личност и творчество – непознати и непроучени. Основавайки се на запазения архив на скулптора и със стремеж за максимална пълнота, настоящото изследване и изложба представят изкуството на Дудулов, систематизират творбите му, ситуират ги в неговото художествено развитие, възстановявайки творческия път на автора. 

Скулптурата на А. Дудулов отразява посоките, тенденциите, идеите, увлеченията на своето време. Неговият най-активен творчески период съвпада с най-динамичните в художествено отношение десетилетия у нас, това е времето между двете световни войни. Опиращ се на традициите в българското изкуство, обогатен с нов поглед от досега с европейското художествено развитие, изразител на родната тематика у нас и дълбоко свързан с народа, на когото посвещава толкова много образи, скулпторът създава едно безспорно разнообразно по съдържание и жанр творчество. 

За по-пълното разбиране на пластическите решения и идейното съдържание в скулптурата му е важно тя да бъде разглеждана в своя контекст. Така по-ясно се очертават явления и процеси в художествения живот у нас от първата половина на ХХ век, изпъкват тенденции и посоки, за чието формиране и разивитие Дудулов дава своя принос. Именно с тази идея в настоящата изложба са представени произведения и на други автори, негови съвременници. Това кураторско решение дава възможност за интересни съпоставки и разкрива важни аспекти от развитието на пластическия език в българското изкуство през първата половина на ХХ век.

Изложбата, включваща над 80 произведения, се реализира в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и с участието на творби от НГ, ХГ „Станислав Доспевски“ – Пазарджик, ХГ „Димитър Добрович“ – Сливен, ХГ – Казанлък, ХГ – Русе, Национален военноисторически музей, Национален литературен музей и частни колекции. Освен скулптури на Анастас Дудулов, са представени също така работи на Иван Лазаров, Кирил Шиваров, Андрей Николов, Мина Иванов, Пандо Киселинчев, Васил Зидаров, Костадин Дивчев и др.

Куратори: Аделина Филева, д-р Любен Домозетски

Снимки – СГХГ
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.